IN BEELD. Antwerpse fotografe trekt naar leegstaand ziekenhuis: “Operatiezaal leek nog in gebruik”

Urbex-fotografe Kelly Wouters (41) uit Herentals heeft het leegstaand ziekenhuis in Maaseik op de gevoelige plaat vastgelegd. Drie uur lang leefde de fotografe zich uit, met toestemming van de beheerder. “De afdelingen leken nieuwer dan sommige ziekenhuizen in mijn regio die wel nog gebruikt worden”, zegt Wouters.

Phillip PERGENS

Terwijl in het ziekenhuis de scanners werden gedemonteerd om te verhuizen naar de nieuwe eigenaar, mocht Kelly Wouters zich in het bijzijn van de bewaker van het gebouw drie uur lang uitleven. “Normaal vragen we geen toestemming wanneer we verlaten gebouwen bezoeken, maar in dit geval ging het om een uitnodiging van een andere fotograaf. In dat opzicht was het een andere reportage dan de ongeveer 500 andere locaties die ik al heb gefotografeerd.”

© Kelly Wouters

Maar dat maakte de pret er niet minder om. “Ik was verwonderd over hoe veel spullen klaar leken te staan om nog te verhuizen. Alle stoelen uit het kerkje stonden netjes opgestapeld en ook het operatiekwartier was de moeite. De operatiezaal leek nog in gebruik, met de toestellen en de tafel met bed die er nog stonden. Intussen werkte overal de elektriciteit nog. De afdelingen leken nieuwer dan sommige ziekenhuizen in mijn regio die wel nog gebruikt worden”, zegt Wouters al lachend. “Neem nu bijvoorbeeld de televisieschermen: overal flatscreens. Ik kan me niet voorstellen dat daar niks meer mee gedaan gaat worden.”

Dodenkamer

Ook de keuken bleek een toplocatie om foto’s te schieten. Maar het was toch vooral de zaal waar overleden patiënten tijdelijk worden opgeborgen die een apart gevoel opriep. “Het dodenkamertje is altijd speciaal, en ergens natuurlijk een beetje luguber. Ik ben nog al in leegstaande ziekenhuizen met gelijkaardige dodenkamers geweest, maar dit moet toch de meest ouderwetse zijn die ik al kon fotograferen.”

Ik ben nog al in leegstaande ziekenhuizen met gelijkaardige dodenkamers geweest, maar dit moet toch de meest ouderwetse zijn die ik al kon fotograferen

De Antwerpse kijkt er tevreden op terug. “En ik denk dat er nog fotografen geïnteresseerd zullen zijn”, besluit ze. De kans dat er nog velen volgen, is echter klein. Begin volgend jaar start een gespecialiseerd bureau met een tijdelijke nieuwe invulling voor het gebouw. In afwachting van de uitvoering van het masterplan voor de site kan er aan lage tarieven gehuurd worden voor beperkte duur, zowel voor bewoning als voor bijvoorbeeld atelier. Dat moet de verloedering tegengaan en vandalisme in de kiem smoren.

© Kelly Wouters

© Kelly Wouters

© Kelly Wouters