Terugkeer gestrande ISS-astronauten opnieuw uitgesteld: missie van 8 dagen zal minstens 9 maanden duren
De 2 astronauten die al meer dan 6 maanden gestrand zijn in het internationale ruimtestation ISS, kunnen dan toch niet in februari 2025 terugkeren naar huis. Dat meldt het Amerikaanse ruimteagentschap NASA. Het duo vloog in juni naar het ISS voor een missie van 8 dagen, maar door technische problemen konden de 2 niet terugkeren. Hun terugkeer stond gepland voor februari, maar ruimtebedrijf SpaceX heeft nog minstens tot maart de tijd nodig om de capsule voor te bereiden op lancering.
De 2 Amerikaanse astronauten Barry 'Butch' Wilmore (61) en Sunita Williams (59) vertrokken begin juni met een Starliner-capsule van Boeing naar het internationaal ruimtestation ISS. Hun testmissie zou 8 dagen duren, maar door technische problemen met de capsule van Boeing, zit het duo intussen al 6 maanden vast in het ISS.
In augustus kondigde NASA aan dat Williams en Wilmore in februari 2025 zouden kunnen terugkeren, meer dan 8 maanden na de start van hun missie. Niet met de Starliner-ruimtecapsule van Boeing, maar met Crew Dragon-capsule van Space X.
Normaal gezien zullen Wilmore en Williams meeliften met de Crew 9-missie van Space X. Die missie vertrok eind september al naar het ISS, met 2 in plaats van 4 astronauten. Bij de aflossing met de volgende missie, de Crew 10, zou het gestrande duo de 2 lege zitjes in de capsule innemen en zo samen met de astronauten van de Crew 9 terugkeren naar aarde.
Maar de missie van de Crew 10, die de Crew 9 en de gestrande astronauten moet aflossen, is nu uitgesteld. Space X zou meer tijd nodig hebben om de capsule voor te bereiden op de lancering. De lancering is nu op z'n vroegst eind maart gepland.
Technische problemen met Starliner van Boeing
Terugkeren met de Starliner was voor NASA geen optie. De capsule kreeg namelijk op de heenvlucht te maken met heel wat technische problemen: 5 van de 28 stuwmotoren vielen uit en het voortstuwingssysteem van de capsule lekte.
Volgens Boeing, de producent van de ruimtecapsule, waren geen van de ontdekte problemen ernstig. Toch wilde NASA geen risico's nemen. De Starliner-capsule keerde daarom in september leeg (en heelhuids) terug naar aarde.