© Geert Van de Velde

Groen kreeg inzage in formatienota van Bart De Wever

De lijsttrekker van Groen, Wouter Van Besien, kreeg afgelopen woensdag al inzage in de formatienota van burgemeester Bart De Wever (N-VA). Daar zou weinig of niets instaan dat partijen aan de linkerzijde kan bekoren.

Sacha Van Wiele

Burgemeester De Wever is afgelopen woensdag begonnen met de voorstelling van wat een werkdocument is van zijn formatienota. Het document zou opgebouwd zijn rond zeven hoofdstukken. Opmerkelijk is echter dat Van Besien geen exemplaar van deze formatienota mee kreeg. Hij mocht volgens bronnen binnen Groen blijkbaar het document alleen inkijken. De lijsttrekker of lijsttrekkers worden uitgenodigd om vragen te stellen en hun inschattingen te maken. Het is echter onduidelijk wat nu de volgende stap van De Wever is naar mogelijke coalitievorming. Blijkbaar gaat het hier om een eerste versie en kunnen daar nog wijzigingen op komen nadat hij iedereen heeft gesproken over deze nota.

Volgens sommige bronnen zou de nota vooral wijzen op een verderzetting van de huidige coalitie van N-VA, CD&V en Open Vld. Echte toegevingen naar links zouden er niet in staan.

Mobiliteit en diversiteit

Zo is er rond mobiliteit geen sprake van circulatieplannen, wat een belangrijke eis is van sp.a en Groen. Om de binnenstad autoluw te maken, zal er wel worden gewerkt met een ‘werkbank’. Dat is een idee van Manu Claeys van de burgerbeweging stRaten-generaal. De ‘werkbank’ is een werkgroep bestaande uit ambtenaren, mensen van de planningscel, bewoners en vertegenwoordigers van het district. Die zouden in het voorstel van Claeys dan achttien maanden werken aan een consistent plan en zoeken naar een draagvlak.

Op het vlak van diversiteit is er geen opening naar het ‘opheffen van het verbod op het dragen van levensbeschouwelijke tekens aan de stadsloketten’, het zogenaamde hoofddoekenverbod. Noch is er sprake van een praktijktest voor discriminatie op de woningmarkt. Aan nieuwkomers zal wel worden gevraagd om een nieuwkomersverklaring te ondertekenen.

Als De Wever CD&V opnieuw in de coalitie wil, dan zal dat blijkbaar zijn zonder een toegeving te doen op het aandeel sociale woningen in de stad. Nu hanteert het huidige stadsbestuur een aandeel van ongeveer 9 procent sociale woningen in Antwerpen. CD&V-lijsttrekker Kris Peeters wou dat loslaten, zodat het aanbod aan sociale woningen kan worden uitgebreid. Dat was trouwens ook een belangrijke eis van sp.a en Groen.

Voorlopig wil niemand reageren op het nieuws van de formatienota. Van Besien houdt het zelf op ‘geen commentaar’. Het is onduidelijk of de lijsttrekkers van sp.a, CD&V en Open Vld ook al inzage kregen. Ook Jinnih Beels (sp.a), Kris Peeters (CD&V) en Philippe De Backer (Open Vld) onthouden zich van commentaar.

En Burgemeester De Wever? Die houdt zich aan zijn mantra van de afgelopen weken: “Er lopen discrete gesprekken.”