Vlaams Belang zit N-VA op de hielen in Limburg

De burgemeester van Hasselt, Steven Vandeput. © BELGAONTHESPOT

In Limburg heeft de N-VA een stevig verlies geïncasseerd, terwijl Vlaams Belang over de CD&V van Wouter Beke wipt.

jvt, dgs

De N-VA blijft de grootste partij in Limburg, zowel voor de Kamer als het Vlaams Parlement. Maar in 2014 ging ze er nog vlot over de dertig procent. Nu blijft de partij, aangevoerd door Zuhal Demir en Steven Vandeput, steken op 22 procent. De twee N-VA'ers haalden wel de meeste voorkeursstemmen in hun provincie. Op federaal niveau komt Wouter Beke op de tweede plaats, na Demir.

'De cijfers van Limburg zijn niet fijn voor ons', verklaarde Zuhal Demir aan Het Belang van Limburg. 'Ik vind dat de kiezer heel duidelijk gesproken heeft. Het wordt tijd dat alle partijen het signaal van de kiezer au sérieux nemen.'

Vlaams Belang wordt - zonder bekende namen - de tweede partij en wipt zo over de CD&V. Op Vlaams niveau haalt CD&V 19,2 procent, Vlaams Belang 20,2 procent. In de thuisprovincie van voorzitter Wouter Beke blijft CD&V zo onder de verwachtingen. Beke moet het bijvoorbeeld ontgelden in zijn eigen kanton Beringen: 4,3 procentpunt verlies. In Peer, Maaseik en Maasmechelen wist de extreemrechtse partij zelfs de meeste kiezers te verleiden. In Bree, Pelt en Riemst staan de christendemocraten bovenaan.

Heeft de CD&V in Limburg te lijden onder het afscheid van Jo Vandeurzen? 'Hij stond op onze lijst en heeft ontzettend goed werk geleverd', zegt Vera Jans (CD&V), die op de tweede plaats van de Vlaamse lijst stond. 'Daaraan zal het zeker niet gelegen hebben.' Wel is ze ontgoocheld in het resultaat van haar partij. 'We zien dat alle traditionele partijen achteruitgaan.'

De SP.A van Meryame Kitir verliest in Limburg 3,9 procentpunt en strandt op 13,8 procent. De PVDA komt met 5,6 procent boven de kiesdrempel uit. Groen boekt met 6,9 procent slechts een lichte winst. En Open VLD zakt licht tot 12 procent.

Naar alle resultaten ›

Guy D'haeseleer (Vlaams Belang) scoort goed in verkiezingen Oost-Vlaanderen

© Marc Herremans

© Belga

thumbnail:
thumbnail:

N-VA blijft de uitgesproken winnaar in Oost-Vlaanderen. Daarna volgde niet de verwachte nek-aan-nekrace tussen Open VLD en CD&V: Vlaams Belang wordt de tweede partij.

De resultaten uit Sint-Niklaas, het eerste volledige resultaat uit Oost-Vlaanderen, zetten duidelijk de toon: N-VA blijft de grootste in de provincie, maar ziet een sterk Vlaams Belang achter zich opduiken. Groen gaat erop vooruit, maar boekt geen spectaculaire overwinning. Ook PVDA mag zich een winnaar van de verkiezingen noemen. Open VLD kan de schade beperken in Oost-Vlaanderen, CD&V en SP.A verliezen zo'n vier procentpunt.

De winnaar in Oost-Vlaanderen is Vlaams Belang. De partij wint 14.2 procentpunt en eindigt op 20.6 procent. De opmars van het Vlaams Belang is duidelijk te merken in de voorkeurstemmen. Vlaams speerpunt Guy D'haeseleer, kopman van Forza Ninove, laat de concurrentie ver achter zich. Die concurrentie is Joke Schauvliege (CD&V), Matthias Diependaele (N-VA) en Carina Van Cauter (Open VLD). Ook Vlaams Belanger Barabara Pas maakt voor de Kamer indruk. Zij moet enkel Alexander De Croo (Open VLD) voor zich dulden. CD&V-kopstuk Pieter De Crem vervolledigt de topdrie.

In Ninove, de thuisstad van D'haeseleer, haalt Vlaams Belang bijna de helft van de stemmen. 'De Ninovieter heeft een statement willen maken dat ze absoluut niet aanvaarden wat er hier in oktober is gebeurd en dat het cordon sanitaire op de schop moet', reageert D'haeseleer.

N-VA kijkt in Oost-Vlaanderen aan tegen een verlies, maar blijft niettemin de grootste. In de Kamer verliest de partij 9.2 procentpunt, op Vlaams niveau verliest de partij, met spits Matthias Diependaele, 8.5 procentpunt. Kamervoorzitter Siegfried Bracke raakte niet herverkozen. Bracke duwde de Oost-Vlaamse N-VA-lijst.

Open VLD houdt stand: Oost-Vlaanderen sterkste liberale provincie

In Oost-Vlaanderen, de blauwe provincie, is Open VLD erin geslaagd de schade meer dan te beperken. Ze worden daardoor de derde partij. Op Vlaams niveau, met Carina Van Cauter als lijsttrekker, verliest Open VLD 1.4 procentpunt, in de Kamer amper 0.2 procent. Met dank aan Alexander De Croo, die 80.283 voorkeurstemmen haalde. 'Open VLD is de regeringspartij die redelijk goed standhoudt', aldus De Croo in een reactie. 'Oost-Vlaanderen is opnieuw de sterkste liberale provincie en daar ben ik eigenlijk wel een beetje fier op.'

Vooraf werd rijkhalzend uitgekeken naar het resultaat van CD&V. De partij trok naar het front met twee vaste waarden: Pieter De Crem en Joke Schauvliege. De Crem ging eigenlijk voluit voor het burgemeesterschap in Aalter, maar toen de N-VA de regering verliet, werd hij van staatssecretaris alsnog tot minister gepromoveerd. Schauvliege, die als minister opstapte, was tijdens de campagne in de media minder nadrukkelijk aanwezig. Ze behaalden beiden een behoorlijk resultaat, maar dat kon een tegenvallend resultaat niet tegenhouden. De partij verliest vier procentpunt in de provincie.

Nog een verliezer: SP.A. De partij eindigt net boven de 10 procent. De jonge Conner Rousseau is er niet in geslaagd om voor een verrassing te zorgen. Door het tegenvallende resultaat van SP.A wordt Groen 0.1 groter in Oost-Vlaanderen. Björn Rzoska brengt Groen naar 10.5 procent, een stijging van 1.4 procentpunt.

Ten slotte was het ook uitkijken naar de linkse PVDA. De partij hoopte op een sterk resultaat in Oost-Vlaanderen. Volgens interne voorspellingen zou de PVDA 6 procent halen in Oost-Vlaanderen. Uiteindelijk eindigen ze in het Vlaams Parlement op 5.5 procent.

Naar alle resultaten ›

De uitslag van vijf jaar geleden, zag er zo uit:

De Wever beperkt schade in Antwerpen, Vlaams Belang wint fors

© belga

© BELGA

thumbnail:
thumbnail: null

De N-VA heeft in Antwerpen de schade kunnen beperken. Maar ook hier boekte Vlaams Belang stevige winst.

De eerste resultaten uit Heist-op-den-Berg gaven meteen de tendens weer: verlies voor N-VA en CD&V, forse winst voor Vlaams Belang. Wel blijft de N-VA van Bart De Wever in Antwerpen veruit de grootste partij. Zowel voor de Kamer als het Vlaams Parlement blijft ze boven de dertig procent. Maar de monsterscore van vijf jaar geleden evenaart de N-VA niet. Kandidaat-premier Jan Jambon haalt federaal de meeste voorkeursstemmen (187.826), gevolgd door Tom Van Grieken (122.232) en Peter Mertens (46.802). Op Vlaams niveau is Bart De Wever met 242.386 voorkeursstemmen veruit de populairste politicus in Antwerpen.

Bij Vlaams Belang zien lijsttrekkers Filip Dewinter (Vlaams) en Tom Van Grieken (Kamer) een wederopstanding. In 2014 verloren ze maar liefst twaalf procentpunt in de provincie. Nu schurkt extreemrechts tegen de twintig procent aan. Zowel Vlaams als federaal wordt Vlaams Belang de op een na grootste Vlaamse partij. 'Zes jaar geleden waren we ten dode opgeschreven', verklaarde Filip Dewinter, die de Vlaamse lijst in Antwerpen trok. 'Nu is Vlaams Belang uit zijn as herrezen. Andere partijen zien nu zwarte sneeuw, het cordon moet doorbroken worden.' In zijn overwinningsspeech reikte Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken meteen de hand aan de andere partijen. 'In een democratie telt elke stem. Ik reik eenieder de hand die een beter Vlaanderen wil.'

N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever, die kandidaat-minister-president is, feliciteerde Vlaams Belang en zei dat hij als grootste partij een Vlaamse regering wil vormen. Als hij minister-president zou worden, dan krijgt Antwerpen een andere burgemeester.

Naar alle resultaten ›

Regeringspartij CD&V deelt in Antwerpen mee in de klappen. Waar de partij in 2014 voor het Vlaams Parlement nog 20 procent haalde, strandt ze nu op 11,4 procent. Federaal moet ze vijf procentpunt prijsgeven, en komt ze ook uit 11,1 procent. De uitslag van Open VLD blijft rond de tien procent stabiel. In Mechelen wint Open VLD drie procentpunt en komen de liberalen uit op 17,1 procent, dankzij Vlaams lijsttrekker en Mechels burgemeester Bart Somers.

Van een groene golf is in Antwerpen geen sprake. De partij behaalt een lichte winst en komt net boven de elf procent uit. Meyrem Almaci en Kristof Calvo konden de verwachtingen niet helemaal inlossen. 'We zetten stappen vooruit, maar het mocht meer zijn', zei Almaci. 'Ik ben zeer fier.' Groen wordt in Antwerpen groter dan de SP.A. De socialisten blijven steken op 7,9 procent, en doen het zo nog slechter dan in 2014. In de stad Antwerpen moet Groen met 17,7 procent enkel de N-VA (29 procent) laten voorgaan. Vlaams Belang komt er uit op 13,9 procent. SP.A zakt weg tot 9,8 procent.

De PVDA deed het dan weer wel goed. In de stad Antwerpen haalt ze 11,7 procent. In de provincie komt de extreemlinkse partij van Peter Mertens boven de kiesdrempel uit. In 2014 miste Peter Mertens zijn zetel op een haar na. Nog eens vijf jaar zonder een Vlaamse zetel was een nachtmerriescenario.