Alle klimaatactivisten weer vrij na XR-blokkade in Amsterdam

Nieuws
Alle activisten die zaterdag werden aangehouden bij een protest van Extinction Rebellion in Amsterdam zijn weer vrij. Dat meldt een politiewoordvoerder zondagochtend. In totaal werden ongeveer 130 demonstranten aangehouden bij de blokkade van de A10 ter hoogte van het voormalige ING-kantoor.
anp
zondag 28 april 2024 om 11:10
Afbeelding
beeld anp

Zo’n negentig demonstranten werden na hun aanhouding naar een andere locatie gebracht en daar direct weer vrijgelaten. Veertig mensen werden verdacht van het opzettelijk veroorzaken van gevaar op de snelweg, en moesten langer blijven. Zaterdagavond laat konden ook zij weer vertrekken. Het Openbaar Ministerie gaat de zaak verder afhandelen, aldus de woordvoerder.

De demonstranten konden op Koningsdag kort na 12.00 uur de snelweg op lopen, nadat acht voertuigen op twee locaties de A10 blokkeerden. Volgens de politie gebeurde dit ‘op levensgevaarlijke wijze’, waardoor het verkeer stil kwam te staan. De demonstratie was niet toegestaan en de politie maakte snel de weg weer vrij. De auto’s die de actievoerders gebruikten voor de demonstratie zijn in beslag genomen.

De actiegroep eist dat ING onmiddellijk stopt met het financieren van de fossiele industrie. Een XR-woordvoerder noemde de actie na afloop ‘geweldig geslaagd’.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Opnieuw zware gevechten in uiterste noorden van Gazastrook

In Jabalia, enkele kilometers ten noorden van Gaza-Stad, wordt hevig gevochten tussen Israël en Hamas, melden zowel het Israëlische leger als Hamas.

Afbeelding

QatarEnergy en ExxonMobil delen Egyptische gasvondst

QatarEnergy, een van 's werelds grootste exporteurs van vloeibaar gemaakt aardgas (lng), is mede-eigenaar geworden van twee grote gasvelden voor de kust van Egypte. Het Qatarese staatsbedrijf krijgt een belang van 40 procent in de velden, die samen een oppervlakte van 11.

Afbeelding

Veel onwelwordingen bij marathon in Leiden

De hulpdiensten zijn gealarmeerd om 'het hoge aantal onwelwordingen' bij de marathon van Leiden. Dat meldt de veiligheidsregio. De hulpdiensten zijn met de organisatie daarover in gesprek.

Afbeelding

Rusland: doden nadat Oekraïense raket woonblok in Belgorod raakt

Een deel van een appartementencomplex in Belgorod in Rusland, net over de grens met Oekraïne, is ingestort nadat het werd geraakt door een stuk van een Oekraïense raket, melden Russische persagentschappen.

Afbeelding

Onderzoek: tekort geschoolde arbeiders kost Duitsland 49 miljard

Het Duitse bedrijfsleven loopt dit jaar ongeveer 49 miljard euro mis door een gebrek aan goed geschoolde arbeidskrachten. Volgens onderzoekers van het Institut der deutschen Wirtschaft (IW) zou de toevoeging van 573.

Afbeelding

2,1 miljoen Nederlanders bekijken finale Eurovisie Songfestival

Zo'n 2,1 miljoen mensen in Nederland hebben zaterdagavond de finale van het Eurovisie Songfestival bekeken. Dat meldt kijkcijferanalist Tina Nijkamp zondag.