Francken krijgt ongelijk, maar spreekt van “tegenstrijdige rechtspraak”: rechter bevestigt verbod op uitwijzing van Soedanezen

© Photo News

Enkele Soedanezen die in het gesloten centrum van Vottem verblijven, mogen niet uitgewezen worden uit ons land. Dat heeft de rechtbank van eerste aanleg van Luik besloten, terwijl ook de rechtbank van Leuven zich over de zaak boog. “Tegenstrijdige rechtspraak”, zo reageert het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).

mrra

In september werden 26 Soedanezen opgepakt in het Brusselse Maximiliaanpark, waarna ze in het gesloten centrum van Vossem moesten verblijven. De meeste Soedanezen kunnen of willen geen asiel aanvragen in ons land, waardoor ze hier illegaal zijn. Daarom wou Francken hen repatriëren.

De Franstalige Liga voor de Mensenrechten kwam echter in protest. Zij dienden een dringende vordering in bij de rechtbank, omdat ze vrezen dat de Soedanezen gemarteld zullen worden in eigen land. Er kwam immers een speciale delegatie ambtenaren uit Soedan om hen te identificeren. De beslissing om hen uit te wijzen strookt volgens de Liga niet met artikel 3 van het Europese Vedrag van de Recht van de Mens. Verder spraken ze over “pestgedrag van de politie” en “willekeurige arrestaties”.

De Belgische Staat had beroep aangetekend tegen die beslissing, maar vangt dus bot. De rechtbank van Luik heeft immers het verbod op uitwijzing en vasthouding bevestigd.

“Tegenstrijdige rechtspraak”

“De rechtbank van Leuven heeft geoordeeld dat er geen sprake is van schending van artikel 3 EVRM aangezien er geen asielaanvraag door betrokkenen werd ingediend. De vasthouding is dus wettelijk en onze diensten kunnen de organisatie van de terugkeer van deze personen verder zetten”, reageert de staatssecretaris.

“De rechtbank van Luik oordeelde dat ons derdenverzet tegen de verhindering van de uitwijzing van Soedanezen uit Vottem ongegrond is. Ons beroep werd verworpen omdat het risico op schending van artikel 3 van het EVRM onvoldoende gemotiveerd werd, ondanks het feit dat betrokkene geen asielaanvraag indiende. De verwijderingen vanuit Vottem mogen volgens de rechter in Luik niet doorgaan en dit zelfs op straffe van een dwangsom van 20.000 euro per overtreding”, aldus Francken.

Opnieuw beroep en verder doorzetten beleid

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) liet weten verder in beroep te gaan tegen de beslissing van de rechtbanken. “We zullen uiteraard de rechtspraak respecteren maar gaan alle rechtsmiddelen uitputten. We tekenen dan ook beroep aan tegen de beslissing van de rechtbank van eerste aanleg van Luik.”

“We zetten ondertussen ons beleid voort en zetten verder in op terugkeer vanuit de andere gesloten centra”, zo laat zijn kabinet weten. “De betrokken personen blijven opgesloten. Momenteel gaat het nog om 72 Soedanezen verspreid over de verschillende gesloten centra in het land. Zestig Soedanezen zijn sinds augustus wel al teruggekeerd naar hun geboorteland. Zowel in het kader van Dublin, als door vrijwillige terugkeer, als door gedwongen terugkeer. Een 20 tal Soedanezen diende een asielaanvraag in. Gisteren nog, vertrok een Soedanees naar zijn herkomstland. De vlucht is goed verlopen.”

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) liet al weten verder in beroep te gaan tegen de beslissing van de rechtbank van Luik.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen