Minder dieven slaan hun slag in Kempense rusthuizen

Het aantal criminele feiten dat de voorbije vijf jaar in de Kempense woonzorgcentra werd vastgesteld daalt.

mph

De daling blijkt uit de cijfers die ­federaal parlementslid Yoleen Van Camp (N-VA) uit Herentals heeft ontvangen van de minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).

Positieve trend

“Een trend die onze rusthuizen, samen met de politie, de komende jaren hopelijk kunnen doortrekken,” zegt Yoleen Van Camp. In 2012 werden nog 66 criminele feiten in Kempense rusthuizen vastgesteld, in 2016 was dat aantal teruggelopen tot 47, weliswaar na een lichte stijging in 2015.

Diefstal

“Als we kijken naar het laatste jaar waarvan we over volledige cijfers beschikken, dat is 2016, dan zien we dat de meeste feiten zich voordeden in de rusthuizen van Geel, Herselt, Hoogstraten en Oud-Turnhout”, weet Van Camp. “Bijna alle criminele feiten die zich afspelen in een rusthuis, hebben te maken met diefstal. Agressie tegenover het personeel komt gelukkig zelden voor.” De cijfers tonen volgens Yoleen Van Camp aan dat de gemeenten, rusthuizen en de politie met succes inzetten op het veilig maken van rusthuizen. “Vanuit het kabinet van minister Jambon zijn er in het verleden tips opgesteld in het kader van ziekenhuiscriminaliteit. Veel van deze maatregelen zijn ook relevant voor rusthuizen.”