Verzekeringsmakelaar beschuldigt advocate van achterhouden 75.000 euro maar stelt zelf vals document op

Een 63-jarige verzekeringsmakelaar uit Bilzen riskeert een celstraf van zes maanden en een geldboete van 1.600 euro omdat hij in naam van een bevriende advocate een valse e-mail had opgesteld. Het vals document diende ervoor om een van zijn klanten te overtuigen dat de advocate 75.000 euro aan gewaarborgd inkomen achterhield. Later bleek dat die man helemaal geen verzekering van het gewaarborgd inkomen meer had lopen bij de bank terwijl de makelaar had beloofd dat het in orde zou komen. Om zijn eigen vel te redden schoof hij alles in de schoenen van de advocate, die helemaal van niets wist.

Shde

In januari 2017 was het welletjes geweest voor een van de klanten van de zestiger. Nadat de man een chronische ziekte kreeg en wilde terugvallen op zijn gewaarborgd inkomen bleef hij maar aan het lijntje gehouden worden door zijn verzekeringsmakelaar. Die had hem beloofd dat hij het probleem met de bank zou oplossen en dat zijn gewaarborgd inkomen binnen de kortste keren op de bankrekening zou komen te staan. Toen dit na maanden nog altijd niet gebeurd was, stapte hij opnieuw naar zijn verzekeringsagent. Plots legde die een mail voor van een advocate, waaruit bleek dat het bedrag van 75.000 euro geblokkeerd stond op haar derdenrekening. “Maar de mail was vals en mijn cliënte wist van niets”, aldus haar raadsman die een schadevergoeding van 7.500 euro vraagt voor de imagoschade die de affaire heeft veroorzaakt. “Meer nog, die man vertelde aan zijn klant dat mijn cliënte de centen doelbewust achterhield. Haar reputatie werd geschaad door allerlei leugens om zijn eigen vel te redden.”

Onaanvaardbaar gedrag

De verzekeringsmakelaar zegt dat het om een eenmalig voorval ging. “Ik ben in de fout gegaan”, vertelde hij met neergeslagen hoofd. “Zo’n dossier vraagt veel tijd en ik heb het voor me uitgeschoven. Op een bepaald moment heb ik gezegd dat het dossier toch in orde was, maar dat was niet zo. Ik kon niet meer terug dus heb ik schuld in schoenen van die advocate proberen schuiven.” De procureur tilt zwaar aan deze feiten. “Dit is gedrag dat totaal onaanvaardbaar is voor een verzekeringsmakelaar. Je moet kunnen vertrouwen op zo’n mensen.” Zij vraagt dan ook een gevangenisstraf van zes maanden en een geldboete van 1.600 euro.

Vonnis op 13 februari.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer