Direct naar artikelinhoud
Toenadering

Zo zal de ontmoeting tussen de leiders van Noord- en Zuid-Korea morgen verlopen

Kim Jong-un.Beeld REUTERS

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in ontmoeten elkaar morgen op de grens van de gedemilitariseerde zone tussen de Korea's, meldt Seoel. Hun historische wandeling gaat vooraf aan een topontmoeting waar ook Japan aan deelneemt.

Het is voor het eerst sinds het einde van de Korea-oorlog, nu 65 jaar geleden, dat een Noord-Koreaanse leider in Zuid-Korea zal zijn. Kim Jong-un zal te voet de grens oversteken en worden opgewacht door Moon bij de betonblokken die de grens markeren. De twee leiders zullen samen een boom planten ter ere van de ontmoeting en na een wandeling van tien minuten een Zuid-Koreaanse erewacht inspecteren in de grensplaats Panmunjom, waar de diplomatieke gesprekken plaatsvinden. De laatste topontmoetingen van dit kaliber vonden plaats in 2006 en 2007, beide in Pyongyang.

Ye Yong, de zus van Kim Jong-un, zal deel uitmaken van de Noord-Koreaanse delegatie. Zij geldt als één van zijn belangrijkste adviseurs. In februari vertegenwoordigde ze Noord-Korea ook al bij de winterspelen in Pyeongchang.

Kim bouwt sinds de dood van zijn vader Kim Jong-il in 2011 in sneltreinvaart aan een nucleair arsenaal. Vorig jaar deed het land testen met raketten die het Amerikaanse vasteland zouden kunnen bereiken. Na bedreigingen en beledigingen heen en weer te hebben gekaatst – Kim Jong-un dreigde het Amerikaanse Guam aan te vallen, Trump noemde Kim 'kleine raketman' – zijn er nu vergevorderde plannen voor een ontmoeting tussen Kim en de Amerikaanse president Donald Trump.

Het is voor het eerst sinds het einde van de Korea-oorlog, nu 65 jaar geleden, dat een Noord-Koreaanse leider in Zuid-Korea zal zijn

Zuid-Korea heeft al laten weten dat een eventuele deal over denuclearisatie van Noord-Korea er heel anders uit zal zien dan eerdere verdragen uit bijvoorbeeld de jaren 90. Noord-Korea heeft de afgelopen twintig tot dertig jaar qua technologie grote vooruitgang geboekt. "Dat maakt deze top een stuk ingewikkelder", aldus Im Jong-seok, hoofd van het Zuid-Koreaanse presidentiële secretariaat.

De vraag is wat Noord-Korea in ruil zou willen voor het opgeven van het nucleaire wapenarsenaal. In het verleden heeft het land onder meer gevraagd om het vertrek van Amerikaanse troepen uit Zuid-Korea. Het is onwaarschijnlijk dat de Verenigde Staten, die volledige denuclearisatie eisen, daarmee akkoord gaan.

Diplomatiek dessert

Ondertussen heeft een Zuid-Koreaans dessert al tot spanningen tussen Seoel en Japan geleid. Japan eist dat Zuid-Korea een toetje van mangomousse van het menu schrapt. Bovenop de mousse ligt een eetbaar kaartje van het Koreaanse schiereiland. Op dat kaartje staan ook eilanden waarover Japan en Zuid-Korea met elkaar in de clinch liggen. Deze eilanden liggen in de zee tussen de twee landen. In Zuid-Korea heet de zee de Oostzee, en de eilanden Dokdo. In Japan heeft men het over de Japanse Zee, en heten de eilanden Takeshima.

Het gewraakte mangodessert.Beeld AP

De problematische mousse – 'Lente van het volk' genaamd – is te zien op een foto die werd vrijgegeven door Zuid-Korea. "Het is ontzettend spijtig", aldus een woordvoerder van het Japanse ministerie van Buitenlandse Zaken. "We hebben verzocht om het dessert niet te serveren."

Tijdens de paralympische Winterspelen in Zweden in maart zwaaiden Zuid-Koreaanse fans ook al met een vlag waarop een soortgelijk ontwerp te zien was. Japan klaagde hier toen ook over tegen Zuid-Korea. De vlag was te zien tijdens een vriendschappelijke ijshockeywedstrijd van het Japanse team en een gecombineerd team van Noord- en Zuid-Koreaanse spelers.

Verder staat op het menu voor de top in Panmunjom onder meer een 'herinterpretatie' van het Zwitserse aardappelgerecht rösti. Kim Jong-un zat als kind op een kostschool in Zwitserland.