© JVDP/HBVL

Afghaanse gemeenschap neemt afscheid van Maasmechelaar die overleed bij explosie in Antwerpen

In de El Fath en Nassr-moskee in Hoboken namen vrienden en kennissen gisteren afscheid van de 26-jarige Maasmechelaar Sahil Noor Ahmed, het tweede dodelijke slachtoffer van de ramp op de Paardenmarkt. “Hij vluchtte uit Afghanistan, op zoek naar een beter leven ver weg van terreur. En dan sterft hij hier in een ontploffing.”

Britt PEETERS

Vooral mensen uit de Afghaanse gemeenschap kwamen naar de afscheidsplechtigheid van Sahil Noor Ahmed, Noor voor de vrienden, in de moskee van Hoboken. Noor vluchtte twee jaar geleden vanuit Afghanistan naar België, zijn asielprocedure was nog lopende. In afwachting van zijn regularisatie woonde hij er in een woning van het OCMW. Het Maasmechelse OCMW-personeel begeleidde Noor in België. De jonge Afghaanse vluchteling woonde al twee jaar aan de maaskant, maar op het moment van de ontploffing was hij in Antwerpen op bezoek bij zijn vriend Zahir Yaqobi. Verkeerde tijd, verkeerde plaats.

Utmanzai Khaystagul woonde anderhalf jaar samen met Noor, eerst in het asielcentrum van Lommel, daarna in Maasmechelen. “Iedereen kende hem als een rustige en lieve man. Na de ontploffing belde Zahir mij huilend op. De volgende ochtend zagen we Noors naam op geen enkele lijst met overlevenden staan. We vreesden het ergste. We gaan hem enorm missen.”

© rr

Zoektocht naar familie

Noor is een vluchteling, het was dan ook niet meteen duidelijk wat er met zijn lichaam zou gebeuren. Bovendien verliep de zoektocht naar zijn familie in zijn thuisstad Mazar-i-Sharif, in het noorden van Afghanistan, niet van een leien dakje. Via Facebook lanceerden zijn vrienden een oproep. “We wilden dat Noor in aanwezigheid van zijn familie kon worden begraven. Gelukkig hebben we hen op tijd gevonden. Zijn twee broers waren in shock toen ze het nieuws hoorden. Ze besloten het voorlopig niet aan hun vader te vertellen, omdat hij heel ziek blijkt te zijn.”

Sahil Noor Ahmads lichaam werd vrijdagavond gerepatrieerd naar Istanboel. Zondag zou het lichaam aankomen in Kaboel, en vandaar naar zijn familie reizen in Mazar-i-Sharif. “Noor vluchtte uit Afghanistan, op zoek naar een beter leven ver weg van terreur. En dan sterft hij hier in een ontploffing. Het is onbegrijpelijk.”