Gheorghe Tibil maakte geen schijn van kans toen jongeren een loodzwaar riooldeksel op zijn vrachtwagen gooiden: dit weten we al over het onderzoek

"Een tragedie." Roemeense media winden er geen doekjes om: ze zijn geschokt wat er afgelopen weekend met Gheorghe Tibil gebeurd is. Hij maakte geen schijn van kans toen een loodzwaar riooldeksel op zijn vrachtwagen gegooid werd. Het relaas van een fatale nacht op de E42 tussen Héron en Andenne. 

11 mei, 1.35 uur. Truckchauffeur Gheorghe Tibil is via de E42 ons land aan het doorkruisen, onderweg naar Frankrijk. Naast hem, op de passagierszetel, ligt zijn vrouw te slapen. 

Amper 20 minuten daarvoor waren de twee van plaats gewisseld. "Haar schema was afgelopen, ze moesten wisselen van chauffeurs. Ze stopten dus op een parkeerplaats en hij begon aan zijn shift", getuigt de zoon van de vrouw bij het Roemeense medium Observator

Ik draaide me naar hem, maar hij zei niets

Maria Godja - vrouw van slachtoffer

Op het moment dat de vrachtwagen onder een brug tussen Héron en Andenne rijdt, loopt het mis. Helemaal mis. Een loodzwaar riooldeksel - aan een riem vastgemaakt - doorboort de voorruit van de vrachtwagen en Gheorghe Tibil wordt geraakt in zijn gezicht. Hij maakt geen schijn van kans.

"Ik zag alleen dat de voorruit ontplofte", vertelt zijn vrouw Maria Godja aan Observator. "Ik draaide me naar hem, maar hij zei niets." Zelf raakt de vrouw niet gewond en wonder boven wonder slaagt ze erin om de vrachtwagen veilig tot stilstand te brengen langs de kant van de autosnelweg. 

Tibil reed voor de Spaanse firma Castillo Trans. "Aan onze pijn zit ook een gevoel van hulpeloosheid en woede", schreven ze afgelopen weekend op Facebook. "Deze dwaze actie heeft het leven gekost aan een goed mens en een fantastische werknemer en heeft een heel gezin gebroken achtergelaten."

In het bericht drukken ze ook hun hoop uit dat de verantwoordelijken snel gevonden worden. 

Want dat is de grote vraag: wie doet zoiets? Wie gooit een rioolrooster van op een brug naar een vrachtwagen? Dat uitpluizen, lijkt in eerste instantie geen sinecure. In het midden van de nacht, zonder getuigen, op een donkere, verlaten brug: veel hebben de speurders niet. 

Deze dwaze actie heeft het leven gekost aan een goed mens en een fantastische werknemer en heeft een heel gezin gebroken achtergelaten

Castillo Trans

Het parket laat er vanaf het begin wel weinig twijfel over bestaan: dit is met opzet. En dus is het een moordonderzoek, en geen onderzoek naar doodslag. "Als een voorwerp met dit gewicht van een brug wordt geslingerd terwijl ze wachten tot er een voertuig passeert, kan dat alleen maar fatale gevolgen hebben", zegt Régine Cornet van het parket aan onze collega's van RTBF. "Er zijn bepaalde daden gepleegd die kunnen wijzen op voorbedachte rade."

Vijf (jonge) verdachten

Zondagavond komt het onderzoek plots dan toch in een stroomversnelling terecht, wanneer er iemand het politiekantoor binnenstapt om zich aan te geven. In één trek noemt hij ook nog vier andere namen. De vijf zijn allemaal afkomstig uit Andenne en zijn amper 17 en 18 jaar.

Ze zouden allemaal onder invloed van lachgas geweest zijn, zegt de burgemeester van Héron. "Volgens de laatste informatie hadden ze lachgas gebruikt, maar dat rechtvaardigt niks. Het was een heel geïsoleerde plek, ze hebben een zwaar riooldeksel gegooid naar een chauffeur. Het was echt de bedoeling om kwaad aan te richten, om te doden. Of dat nu met of zonder lachgas gebeurd is, maakt niet uit."

Wat is het effect van lachgas?

"Lachgas geeft je een ijl hoofd, wat duizeligheid. Omdat het zo snel wordt opgenomen als je het inademt, krijg je een hele korte, maar een hele sterke roes", vertelt Cleo Crunelle, professor psychiatrie en verslaving aan de VUB.

"Kort betekent dat het één à vijf minuten een roes geeft, maar als je heel veel en heel diep gaat inademen of het heel vaak na elkaar doet, kan je de roes meerdere minuten tot een halfuur uitstellen. Het zorgt een beetje voor een gevoel van dronkenschap. Als je echt hoge dosissen inneemt, kan je hallucinaties krijgen. Dan kan je effectief van de wereld zijn."

De vijf zijn al verhoord en ze worden geconfronteerd met elkaars verklaringen. De drie meerderjarigen moeten nog voor de onderzoeksrechter komen, die zal beslissen over hun aanhouding. De twee minderjarigen op hun beurt moeten voor de jeugdrechter verschijnen, die zal beslissen of ze in een instelling geplaatst worden. 

Het is nog even afwachten of de kwalificatie "moord" blijft, dat kan nog veranderen in de loop van het onderzoek. Maar mocht dat zo zijn, riskeren de jonge daders bijzonder hoge straffen - ook de minderjarigen, als ze uit handen gegeven zouden worden.

Intussen gaat het onderzoek onverminderd verder om te achterhalen wie welke rol precies gespeeld heeft in de tragedie. Zo worden de camerabeelden van de buurtbewoners nog geanalyseerd. 

Én, er waren in de buurt al eerder rioolroosters verdwenen. Er zou enkele dagen geleden ook al een klacht ingediend zijn over een rioolrooster dat op de snelweg gegooid was. Mogelijk zijn de verdachten dus niet aan hun proefstuk toe, dat zal de tijd (en het onderzoek) moeten uitwijzen. 

Bekijk: "Wie welke rol had, is nog onduidelijk", zegt Fatma Taspinar

Videospeler inladen...

Parket van Namen communiceert morgen

Wat er nu precies met de jongeren gaat gebeuren, is nog niet helemaal duidelijk, zegt VRT NWS-journalist Philip Heymans die in Namen is. "Officieel weten we het nog niet: het parket van Namen wil daar pas morgen over communiceren."

"Maar uit goede bron vernemen we dat 2 van de 3 meerderjarigen verschenen zijn voor de onderzoeksrechter en vervolgens zijn aangehouden. Die worden naar de gevangenis gebracht."

"De derde zal op dit ogenblik nog bij de onderzoeksrechter zitten en van de 2 minderjarigen zou er al eentje in een gesloten instelling geplaatst zijn. Maar dat horen we dus officieus."

De jongeren werden de hele dag ondervraagd en zijn ook met elkaar geconfronteerd geweest. "We horen dat hun precieze rol nog altijd niet helemaal duidelijk is. Ze zouden elkaar toch nog wat tegenspreken, dus er blijft nog extra onderzoek nodig om te bepalen wie wat heeft gedaan", aldus Heymans.

Bekijk: Wat gaat er met de jongeren gebeuren? Philip Heymans geeft een laatste stand van zaken in het onderzoek

Videospeler inladen...

Meest gelezen