Direct naar artikelinhoud
Ninove

"Als N-VA de huidige burgemeester depanneert, kunnen ze zich in Ninove niet meer vertonen"

Pierre en Marleen in Ninove. 'Het is begonnen toen ze die moskee wilden toelaten.'Beeld BAS BOGAERTS

Dinsdagmiddag pas. De gesprekken die van Guy D'haeseleer de eerste Vlaams Belang-burgemeester ooit kunnen maken, beginnen niet eerder. "Het kan een uniek experiment worden", zegt D'haeseleer. "Ik zie niet goed in hoe de N-VA tegen zijn eigen afdeling in kan gaan."

De Edingsesteenweg. Waar het volgens Pierre en Marleen allemaal ooit begon. Zij is vijftiger, hij zestiger. Zij draagt een T-shirt van Guns ’n Roses, hij blaast rook. Ze hebben hun stoelen buiten gezet, en hij kan het niet anders zeggen dan dat het toch een beetje voelt als een herovering. Hakken in de grond. “Rechts”, wijst Pierre. “Negers die hier zijn komen wonen. Links, negers. En daar: ook negers.”

Marleen: “Laat het mij zo zeggen: er zijn er nu genoeg, er moeten er geen meer bij.”

Toen zeven jaar geleden voor het eerst sprake was van een moskee, zou de buurt gaan betogen. "Daar, die dag, is Forza Ninove geboren", zegt Pierre. "We zouden met vijftig zijn. We waren met twee: Marleen en ik. En Guy, die was er ook. En nog een paar mannen.”

Gedoogsituatie?

Vanochtend galmden de door Bart De Wever in De ochtend uitgesproken woorden door de stad: “Ik zeg zeker niet ja, maar als iemand 40 procent van de stemmen haalt, is dat wel een heel sterk democratisch mandaat.”

Guy D’haeseleer zegt er een "opening” in te zien. “Het kan ook een uniek experiment worden”, vindt hij. “Er zijn maar twee mogelijkheden. Ofwel gaat de N-VA met ons in zee, ofwel met Open Vld en Samen. Ik zie niet goed in hoe de N-VA tegen haar eigen afdeling in de linkse meerderheid kan depanneren die ze zes jaar heeft bestreden.”

'Ik zie niet goed in hoe de N-VA tegen haar eigen afdeling in de linkse meerderheid kan depanneren die ze zes jaar heeft bestreden'
Guy D'HaeseleerKandidaat-burgemeester Ninove

Bijna overal in het land waren er maandag al bestuursakkoorden, of werd op zijn minst onderhandeld. Niet in Ninove. “Er geldt een communicatiestop”, zegt Karolien De Roose, een van de twee N-VA-verkozenen. “Maar u mag dinsdag altijd terugbellen.”

De Roose sprak zich in het verleden erg affirmatief uit voor een alliantie met Forza Ninove. Zij werd door D’haeseleer zondagavond bij het analyseren van de resultaten consequent benoemd als 'Karolientje'.

Een eerste gesprek tussen Forza en N-VA staat volgens D’haeseleer voor dinsdagmiddag gepland. Dat men er langs N-VA-kant zijn tijd voor neemt, lijkt te komen doordat de partijleiding zich eerst een snelcursus Ninoofse politiek eigen wil maken en pro's en contra's wil kunnen inschatten. Er circuleerden maandag geruchten over een mogelijke 'gedoogcoalitie', waarbij de N-VA Forza Ninove zou laten besturen, maar zich het recht zou voorbehouden om in de gemeenteraad te allen tijde op de nee-knop te duwen.

Guy D’haeseleer: “Dat zou ik toch maar raar vinden, een gedoogcoalitie.”

Hitlergroet

“Eén ding is zeker”, zegt een Forza-aanhanger in café De Beurs. “Als die van de N-VA Tania De Jonge (burgemeester voor Open Vld, DDC) depanneren, dan kunnen ze zich in Ninove niet meer in het openbaar vertonen. Toch niet zonder papieren zak over hun hoofd.”

Weer gaat het over de moskee. De Ninovenaren hebben sterk het gevoel dat er zondag een referendum heeft plaatsgevonden, en dat de uitslag niet duidelijker kan zijn.

“Mijn dochter is voor het eerst gaan stemmen”, zegt Lyndsay, die in de betrokken wijk woont. “Ze heeft op Forza gestemd, en vroeg de hele tijd: ‘Mama, nu ben ik toch niet extreemrechts?’ Ik heb zelf altijd op Tania gestemd – ze gaf mijn dochter nog dansles. Maar met de vergunning voor die moskee heeft ze de stommiteit van haar leven begaan. Deze keer heb ook ik op Forza gestemd.”

'Als die van de N-VA de huidige burgemeester depanneren, kunnen ze zich in Ninove niet meer in het openbaar vertonen'
Forza Ninove-aanhanger

“Nu is natuurlijk de vraag: gaan die mannen in Brussel nog een manier vinden om Guy erbuiten te houden en die moskee toch weer toe te laten?”, vraagt Pierre zich af.

In café De Beurs, het partijlokaal van Forza, was de stemming maandag anders dan zondagavond. De beelden die De Morgen-fotograaf Bas Bogaerts maakte van de Hitlergroet brengende hooligans zorgden voor introspectie. “Die kerels op die foto's wonen niet in Ninove”, zegt uitbaatster Stania Van Loo. “Wij kennen die mannen niet eens.”