Internationale pers in Cannes lovend over Belgisch debuut ‘Julie zwijgt’

Aan de Croisette ging het afgelopen weekend Julie zwijgt in première. “Beklemmend” en “indrukwekkend”, luidt het in de eerste besprekingen van de debuutfilm van Leonardo van Dijl.

Ruben Aerts

Het is de enige Belgische film in Cannes, maar Julie zwijgt heeft zijn momentum niet gemist. In The Guardian werpt de Britse filmcriticus Peter Bradshaw het langspeeldebuut van Leonardo van Dijl ruiterlijk vier sterren toe. Hij noemt het een “spannende en meeslepende film over stiltes en afwezigheden, over moeilijk terrein dat omzeild wordt, over gemeden onderwerpen.”

Centraal staat een jonge tennisbelofte die er het zwijgen toedoet nadat haar coach onverwacht werd geschorst. De hoofdrol is voor nieuwkomer Tessa Van den Broeck. In bijrollen zijn Koen De Bouw en Ruth Becquart te zien. Becquart schreef ook het scenario samen met Van Dijl.

Julie zwijgt – internationaal luidt de titel Julie keeps quiet – ging zaterdag in première op het filmfestival aan de Côte d’Azur. De film maakt geen deel uit van de officiële competitie, wel van Semaine de la critique. In die parallelle sectie staan eerste en tweede films van makers geprogrammeerd.

Tessa Van den Broeck in ‘Julie zwijgt’.© Nicolas Karakatsanis

Bradshaw noemt de vertolking van Van den Broeck als Julie “heel overtuigend” en omschrijft de film finaal als een “beklemmend onderzoek naar disfunctie en onderdrukking”.

Dat een krant als The Guardian oog heeft voor Van Dijls debuut, is opmerkelijk. De aandacht gaat doorgaans naar de kanshebbers voor de Gouden Palm in de hoofdcompetitie, naast de nevensectie Un certain regard en de spraakmakende titels die buiten de competitie een première in de spotlights beleven, zoals Furiosa: a Mad Max saga.

“Een uitschieter”

Behalve The Guardian heeft ook het Britse filmtijdschrift Little White Lies lovende woorden voor Julie zwijgt. Zij hebben het over een “indrukwekkend debuut” en bejubelen de manier waarop de film je Julie’s stilte laat begrijpen zonder dat je haar persoonlijke beweegredenen ingelepeld krijgt.

Het filmblad Screen heeft het over een film in “een stijl die al even prikkelend gereserveerd is als de jonge heldin”. In een beweging noemen zij Julie zwijgt “een zelfverzekerd debuut” en “een uitschieter” van Semaine de la critique. Het online platform Cineuropa omschrijft de film als een intiem en briljant uitgevoerd portret van een jonge vrouwelijke atleet die voor een pijnlijke beslissing staat. “Indrukwekkend”, noemen zij op hun beurt de vertolking van Van den Broeck.

Het filmfestival in Cannes loopt nog tot zaterdag. Tijdens de slotceremonie wordt de winnaar van de Gouden Palm bekendgemaakt. Er worden nog meer prijzen uitgereikt, zoals de Caméra d’Or voor het beste debuut. Van Dijl is een van de 21 kanshebbers. In 2018 won Lukas Dhont dezelfde prijs voor Girl. Julie zwijgt komt in oktober bij ons in de bioscoop.