© Kioni Papadopoulos

Chocolate Nation opent in Antwerpen: grootste chocolademuseum ter wereld staat op Astridplein

Het walhalla voor chocoladeliefhebbers vindt u voortaan op het Koningin Astridplein in Antwerpen. In het voormalige Aquatopia opende afgelopen weekend Chocolate Nation de deuren, het grootste museum in zijn soort ter wereld. Het beleveniscentrum neemt u mee langs het hele traject, van cacaoboon tot afgewerkt product, van pralines en repen tot bier op basis van de zoete lekkernij. Een museum om vingers en duimen bij af te likken, dus. En dat mag u letterlijk nemen, want een team van chocolatiers zorgt voor bijzondere proevertjes onderweg.

Jan Stassijns

© Kioni Papadopoulos

Fantasiemachine

De Belgische chocolade is wereldberoemd. In dat opzicht is het nieuwste Antwerpse beleveniscentrum Chocolate Nation een ode aan onze nationale trots. Met een oppervlakte van maar liefst vierduizend vierkante meter is het meteen ook het grootste in zijn soort. Het museum telt veertien ruimtes die elke een aspect belichten van het proces van cacaoboon tot afgewerkt product. Die reis, van het roosteren van de bonen tot vloeibare chocolade, wordt ook getoond in een levensgrote, bewegende fantasiemachine. Het gevaarte neemt een hele ruimte in, en gaat gepaard met een indrukwekkend klank- en lichtspel.

© Kioni Papadopoulos

In de Smaakhemel

Via een grote wenteltrap dalen bezoekers af naar de laatste ruimte: de Smaakhemel. Verschillende chocoladefonteinen springen meteen in het oog. Jammer maar helaas: ze zijn afgeschermd door een glazen koepel, om hygiënische redenen. Voor het betere smulwerk moet u bij de smaakmachines zijn, aan de zijkanten van de zaal. U kunt er een lepeltje (of meerdere) vullen met vloeibare chocolade naar keuze. Zo is er witte, melk- en pure chocolade, maar ook ‘Gold’ (met karamel) of ‘Ruby’, de nieuwe, rooskleurige chocolade. Op termijn komen er nog vijf nieuwe smaken bij. Al die smaken – en andere producten van alle Belgische merken – zijn ook te koop in de winkel, die strategisch naast de Smaakhemel is geplaatst.

© Kioni Papadopoulos

Demonstratie van de meesterchocolatier

Patrick Aubrion is de meesterchocolatier van Chocolate Nation. Onder hem staan drie andere chocolatiers die in de demonstratieruimte de kunst van het maken van pralines tonen, een Belgische uitvinding van de familie Neuhaus uit 1912. Ook hier kunt u van dit vakmanschap proeven. Aubrion, al 25 jaar in het vak, was vijftien jaar lang de rechterhand van Pierre Marcolini, een grote naam in de wereld van de chocolade. Voor Callebaut stond hij mee in voor de lancering van Ruby RB1, de van nature roze chocoladesoort. Zijn speeltuin in het museum is de Bean to Bar. “Daar maken we alle producten die ook in de museumwinkel, het restaurant en de kiosk aan de straatkant te kopen en te proeven zijn”, zegt Aubrion. “We vertrekken van het begin. Van het roosteren van de bonen, tot de afwerking van de chocolade.” In Chocolate Nation kunt u ook workshops volgen, waar u onder begeleiding van een chocolatier onder meer de stiel van het pralines maken aangeleerd krijgt.

© Kioni Papadopoulos

Belgische trots op een piëdestal

Als het chocolade betreft, heeft ons land geen lessen te krijgen van andere landen. De iconen uit de Belgische chocoladegeschiedenis spreken voor zich. In het beleveniscentrum is er een hele ruimte waar de lekkernijen op een piëdestal zijn geplaatst. Denk maar aan de Magnum, de Chocotoff, de zoete zeevruchten ... Wist u trouwens dat het Antwerpse huis Goossens chocolade levert aan het Witte Huis in de Verenigde Staten? En dat de Guylian-zeevruchten ontstaan zijn uit een liefdesverhaal? Ook die verhalen vindt u hier terug, onder meer op de Wall of Love.

© Kioni Papadopoulos

Sculptuur van 300 kilo chocolade

Meer dan driehonderd kilogram chocolade, zorgvuldig verwerkt tot een buitengewone sculptuur, toont het vakmanschap van 27 Antwerpse PIVA-studenten. Samen met hun twee leerkrachten besteedden ze 1.700 manuren aan het eetbare kunstwerk. Chocolate Nation laat zich niet alleen omringen door topchocolatiers, maar ook door zij die nog in opleiding zijn. Kijken mag, proever niet.

PRAKTISCHE INFO

Chocolate Nation is alle dagen open van 10.30u tot 21u. Dat geldt zowel voor het beleveniscentrum, als voor de winkel en het restaurant. Wie het beleveniscentrum wil bezoeken, moet er wel voor 19.30u zijn. Dan worden de laatste tickets verkocht.

De toegangsprijzen variëren van 16,50 euro voor volwassenen tot 11,50 euro voor jonge kinderen (4 tot 11 jaar).

Chocolate Nation ligt op het Koningin Astridplein 7 in Antwerpen.