© pol de wilde-corelio

Lijst diervriendelijke gemeenten: Merksem bovenaan, Olen onderaan

Merksem heeft het diervriendelijkste bestuur van de provincie Antwerpen en Olen het dieronvriendelijkste. Dat besluit GAIA nadat het alle besturen een vragenlijst liet invullen. 29% van de gemeentebesturen uit onze provincie vulde de lijst niet in.

kristin matthyssen

GAIA deelt alle bevindingen op zijn lokale verkiezingswebsite Kiezenvoordieren.be. “Dierenwelzijn wordt voor de kiezer steeds belangrijker, ook op lokaal niveau”, zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch.

Tussen 20 februari 2018 en 30 juni 2018 kreeg elk lokaal bestuur de kans om een uitgebreide vragenlijst in te vullen. Dertig parameters kregen een quotering. Het ging onder meer over het budget voor zwerfkattenbeleid, de aanwezigheid van een dierenpolitie of specialist dierenwelzijn bij de politie, het verbod op kermispony’s, het toelaten van dieren in rusthuizen of serviceflats, beheer van de duivenpopulatie, het bestaan van hondenlosloopzones, dieren op gezelschapsmarkten en voorlichting rond dierenwelzijn in scholen.

22 gemeenten vullen lijst niet in

De responsgraad in de provincie Antwerpen was 71%, ongeveer het gemiddelde in Vlaanderen. 22 gemeenten, van Aartselaar tot Arendonk, Baarle-Hertog, Berlaar, Zoersel, Ekeren, Brasschaat en het district Berendrecht-Zandvliet-Lillo, vulden de lijst niet in. In Zoersel worden op de Dag van de Landbouw bijvoorbeeld nog altijd goudvissen uitgedeeld.

© vrs

Merksem haalde met 90% de hoogste score, een erkenning voor districtsvoorzitter Luc Bungeneers (N-VA), die van 2007 tot 2012 de eerste schepen voor Dierenwelzijn in de stad Antwerpen was en zelf acht gecastreerde en gesteriliseerde katten bezit. “Ik heb mijn beleid rigoureus doorgetrokken naar Merksem”, vertelt hij. “Wij hebben een commissaris bij de politie die zich met dierenwelzijn bezighoudt. Op de drie kermissen in Merksem is er een verbod op kermispony’s. Ik zit zelf in de raad van bestuur van Woonhaven, waar mensen een huisdier mogen meenemen naar hun serviceflat. Op de komende Vredesfeesten in Merksem zal geluidsarm vuurwerk worden afgestoken, nadat vorig jaar twee vogeltjes op de Bredabaan een hartaanval gekregen hadden.”

Olen (24%) en Zandhoven (25%) hebben de slechtste score, tenminste van de gemeenten die geantwoord hebben. “We onderzoeken wat er misliep bij het invullen van de vragenlijst”, reageert burgemeester Seppe Bouquillon (CD&V) van de gemeente Olen. “Wij zijn een bijenvriendelijke gemeente met een grote hondenlosloopzone aan de Teunenberg, een zwerfkattenbeleid in samenwerking met IOK en een handhavingsambtenaar die zich met dierenwelzijn bezighoudt. Ik heb zelf altijd katten en een hond gehad. Momenteel heb ik kippen en ik onderhoud mijn moestuin zonder pesticiden. Deze lage score raakt me.”

Dit is de lijst met de meest diervriendelijke gemeenten:

1. Merksem: 90%

2. Wilrijk: 89%

3. Antwerpen: 79%

4. Essen: 77%

5. Schoten: 77%

6. Geel: 76%

7. Kalmthout: 75%

8. Lier: 75%

9. Mechelen: 75%

10. Bonheiden: 73%

Dit is de lijst met de minst diervriendelijke gemeenten:

1. Olen: 24%

2. Zandhoven: 25%

3. Rijkevorsel: 30%

4. Hove: 30%

5. Nijlen: 36%

6. Schilde: 36%

7. Beerse: 38%

8. Kapellen: 39%

9. Balen: 39%

10. Lint: 40%