© Luc Smeets

Sint-Quintinuskoor zoekt zangers

Het Hasseltse Sint-Quintinus Kathedraalkoor vierde vorig jaar zijn honderdste verjaardag. De ‘eeuweling plus één’ blijft springlevend maar is wel op zoek naar extra zangers.

Luc Smeets

Bijna zonder onderbreking zongen generaties koorleden gedurende al die jaren de wekelijkse zondagsmis in de Hasseltse grote kerk, later de kathedraal van bisdom Limburg. Dit mannenkoor draagt daarbij de gregoriaanse zang hoog in het vaandel, maar verder staat een gans repertorium van klassieke liederen op het programma. Alhoewel het hoogzaal van de kathedraal de meest gefrequenteerde locatie is kwamen er de laatste jaren optredens extra muros bij, zoals op religieuze feestdagen in de kerk van Herkenrode en onlangs nog, samen met sopraan Kristien Doumen, een druk bijgewoond kerstconcert in de kapel van Clarenhof.

Als tweede oudste culturele vereniging van Hasselt, na De Roode Roos, kende het Sint-Quintinuskoor vorig jaar een hoogtepunt met zijn viering als eeuweling, met een attractief gestoffeerde academische zitting op het stadhuis. Over dat rijke verleden schreef Frans Hensen een met anecdotes doorspekt boek dat ook mooi geïllustreerd werd. ,,Maar we kijken toch vooral naar de toekomst’’, stelt voorzitter Willy Roebben resoluut. Daarmee doelt hij op de uitdieping van de huidige werking en het nemen van een aantal nieuwe initiatieven. Zo zal het koor op 11 november, precies een eeuw na het einde van de Groote Oorlog, de Deutsche Messe van Schubert uitvoeren.

Momenteel telt het koor vijftien enthousiaste zingende leden zodat er ruimte is voor bijkomende zangers. Dat zou de vocale kracht van het koor nog ten goede komen. Vandaar een oproep tot geïnteresseerde vrijwilligers om zich aan te sluiten. ,,Je hoeft daarvoor geen Pavarotti of Caruso te zijn’’, beklemtoont de voorzitter. ,,Een portie enthousiasme en sociaal gevoel zijn veel belangrijker. Nieuwelingen schakelen zich bij ons altijd vlot in de groep in en het repertorium leren ze te gepasten tijde, al zingende’’.

Kandidaten kunnen contact opnemen met het secretariaat van het Sint-Quintinuskoor, 0473 938097.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer