Luister naar

Ingezonden brief: De opmerkelijke verbinding tussen Koerden en Joden

Nieuws
Geja Lahpor Huizen
zaterdag 17 maart 2018 om 03:00

Opvallend in de Koerdische strijd om een eigen bestaan zijn de overeenkomsten met het Joodse volk. Als enige land ter wereld sprak Israël in het openbaar steun uit voor een onafhankelijke Koerdische staat. Koerden beschouwen Israël als enige bondgenoot. In demonstraties voor een onafhankelijke staat wordt ook vaak de Israëlische vlag meegedragen en zelfs een portret van Benjamin Netanyahu. De Iraakse genocide tegen de Koerden in 1988 kent een parallel met die tegen de Joden. Saddam Hoessein volgde Hitler als het ging om concentratiekampen, waar hij ook Koerden gevangen hield.

Het Koerdische ministerie van Religie heeft een Joodse vertegenwoordiger, Sherzad Mamzani. Hij is aangesteld om de Joodse gemeenschap in Koerdistan, de ‘Benjews’, terug te vinden en te herenigen met de Koerdische Joden in Israël. In de Babylonische ballingschap (586 v. Chr.) behoorden de eerste Joden die in het huidige Irak en Iran aankwamen, tot de laatste stammen van Israël. Zouden de Koerden een van de verloren stammen van Israël kunnen zijn?

Masoud Barzani, tot vorig najaar president van de Koerdische regio in Irak, heeft in 1969 samen met andere Koerden zo’n duizend Joden helpen ontsnappen uit Irak, nadat negen Joden in Bagdad waren opgehangen. In 1950 was er de Operatie Ezra en Nehemia, een luchtbrug waarmee zo’n 130.000 (Koerdische) Joden uit Irak naar Israël werden gebracht. In Israël wonen nu ongeveer 200.000 Koerdische Joden. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wie studenten de les wil lezen, moet eerst ontsnappen aan eigen zwart-witdenken

Door te insinueren dat demonstranten niets geven om het lot van de gijzelaars, wordt volgens Rozemarijn van 't Einde en Remco van Mulligen meegegaan in het zwart-witdenken waarvan het ND-commentaar studenten beticht.

Op 20 december 2019 bevestigde de Hoge Raad dat de Staat verplicht is de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Urgenda-directeur Marjan Minnesma (rechts) wordt door haar dochter omhelsd vanwege de uitspraak.

Rechter op de stoel van de politiek? Hoe de macht in Nederland evenwichtig verdeeld wordt

Belangenorganisaties dwingen via de rechter af dat de overheid haar beleid wijzigt. Deugt dat wel? En pleit de SGP terecht voor onderzoek vanwege deze gang van zaken? Oud-rechter Verheij geeft antwoord.

'Ik zou wensen dat Europa weer bestuurd zou worden vanuit het geloof in God.'

Stemmen op een christelijke partij in Europa? 'Het gaat om wat mensen doen, niet wat ze belijden'

Neemt het belang van de Europese verkiezingen voor u toe nu CU en SGP misschien beide geen zetel bemachtigen? Welke overwegingen maken acht ND-lezers als ze gaan stemmen?

In de rubriek 'Van de redactie' schrijft een lid van de hoofdredactie over de journalistieke keuzes van het Nederlands Dagblad.

De verhalen van Daphne Wesdorp maken ons tot getuigen van oorlog

Daphne Wesdorp is 26 jaar oud, maar heeft meer oorlog gezien dan de meeste mensen. In de afgelopen paar jaar reisde ze voor het Nederlands Dagblad naar landen als Oekraïne, Irak en Ethiopië.

Vaak zitten in verhalen over religieverlating ook complexe onderhandelingen met de tradities en gemeenschappen waar je vandaan komt.

Reken af met luie en oneerlijke vooroordelen over mensen die hun religie verlaten

Veel religieverlaters gaan niet over één nacht ijs. Het is vaak een pijnlijk proces waarbij er veel op het spel staat: je geloof, familie, werk en vriendschappen. Luister eerlijk naar hen, schrijft Nella van den Brandt.

Arbeidsmigranten vallen buiten onze vangnetten van empathie, en hebben weinig verdedigers. Ze worden gezien als economische noodzaak.

Wij, die van jongs af leerden voor onszelf op te komen, weten niet hoe het is arbeidsmigrant te zijn

Er worden in ons land massaal mensen uitgebuit: arbeidsmigranten. We voelen ons vaak weinig met hen verbonden. Schrijfster Anna Looije: 'Maar elke daad van goedheid voor deze kwetsbare groep wordt door God gezien.'