Archiefbeeld van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan op een persbijeenkomst in Istanbul, 3 mei 2024
Foto: AP

"Paard van Troje voor sociaal verderf": president Recep Tayyip Erdogan van Turkije haalt uit naar Songfestival

Het Eurovisiesongfestival bedreigt de traditionele waarden en leidt tot sociaal verderf. Dat zegt president Recep Tayyip Erdogan van Turkije volgens persagentschap AP. Het land neemt al dik 10 jaar niet meer deel en uitte eerder al kritiek op de liedjeswedstrijd, onder meer over de deelname van Conchita Wurst voor Oostenrijk in 2014.

In een toespraak na een kabinetsvergadering gisteren, omschreef Erdogan het Eurovisiesongfestival als een bedreiging voor de traditionele familie, onder andere omdat de wedstrijd "genderneutralisatie" zou aanmoedigen. Erdogan verwijst daarmee waarschijnlijk naar de Zwitserse artiest Nemo, die dit jaar als eerste openlijk non-binaire persoon ooit het Songfestival won. 

"Op zulke evenementen is het onmogelijk geworden om ​​normale mensen tegen te komen", zei de Turkse president. De deelnemers noemde hij dan weer "paarden van Troje (iets dat ongevaarlijk lijkt, maar een gemeenschap van binnenuit kapot kan maken, red.) voor sociaal verderf".

De non-binaire Nemo uit Zwitserland won de grote finale van het Eurovisiesongfestival met het nummer 'The code'
Foto: Getty Images

"We begrijpen nu beter dat we de juiste beslissing hebben genomen door Turkije de afgelopen 12 jaar buiten deze schandelijke competitie te houden", zei Erdogan ten slotte.

Sinds de laatste deelname van Turkije in 2012, kwam wel vaker commentaar van het land op het Songfestival, bijvoorbeeld op de deelname van Conchita Wurst, die de wedstrijd in 2014 won voor Oostenrijk.

Zo meldde de Turkse publieke omroep in 2018 geen "Oostenrijker met een baard en een rok die beweert geen geslacht te hebben" live te kunnen uitzenden wanneer kinderen kijken, aldus persagentschap Reuters.

Conchita Wurst won het Eurovisiesongfestival in 2014 voor Oostenrijk
Foto: Photo News

Belang van het "traditionele" gezin

President Erdogan en zijn islamitisch-conservatieve Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) spraken zich de laatste jaren al vaker negatief uit over de LGBTQ-gemeenschap. Het "traditionele" gezin is voor hen erg belangrijk.

Zo uitte de president gisteren ook zijn bezorgdheid over het geboortecijfer in Turkije, dat vorig jaar volgens het Turkse Staatsinstituut voor de Statistiek daalde naar 1,51 kinderen per vrouw.

Erdogan omschreef dat als een "existentiële bedreiging" en een "ramp" voor het land. Hij roept Turkse gezinnen al langer op om minstens 3 kinderen te krijgen.

Meest gelezen