Minister Dijkgraaf over demonstraties: ‘Dit kan gewoon niet’

Foto: ANP

Demissionair onderwijsminister Robbert Dijkgraaf is blij dat de Universiteit van Amsterdam (UvA) aangifte heeft gedaan tegen pro-Palestijnse demonstranten. Hij is ook blij dat de politie nu heeft ingegrepen. “Dit kan gewoon niet”, zei hij woensdagavond bij Op1.

Met “afschuw” heeft hij naar de beelden gekeken van betogers die vernielingen hebben aangericht, met stenen hebben gegooid en mensen hebben geïntimideerd en bedreigd. “Dat heeft natuurlijk helemaal niets met een universiteit te maken. Dat moet een plek zijn die veilig is en waar iedereen zich veilig voelt.”

Woensdag heeft de UvA aangifte gedaan tegen de demonstranten die het Binnengasthuisterrein bezetten omdat de veiligheid in en om de panden in het geding kwam.

Volgens Dijkgraaf waren er niet alleen studenten en docenten onder de demonstranten, maar ook “professionele relschoppers”.

Universiteiten zijn volgens de minister juist de plek om het debat te voeren, “maar daar moet je wel eerst de omgeving voor creëren. Je moet de wil hebben om met elkaar in debat te gaan. Ook moet dat ordentelijk gaan, en niet onder bedreiging. Dat lijkt hier nu toch wel een beetje te gebeuren.”