Zeearenden Betty en Paul verwachten binnenkort twee kuikens.
Foto: VRT NWS

Welke naam krijgen kuikens van zeearenden in De Blankaart in Diksmuide? Stem mee op jouw favoriet

In natuurgebied De Blankaart in Diksmuide worden binnenkort 2 kleine zeearenden geboren en iedereen kan meestemmen over hun namen. Natuurpunt heeft zelf al namen voorgesteld voor het duo: Hali en Albi, Donder en Bliksem en Gloria en Guido. De ouders, Betty en Paul, zijn al langer dan een maand aan het broeden. Het is de allereerste keer dat dat in ons land gebeurt. 

In het natuurgebied De Blankaart in Woumen is Betty aan het broeden. Betty is het vrouwtje van Paul. Het koppel zeearenden verblijft daar sinds april vorig jaar. Het koppel is al meer dan een maand aan het broeden. Normaal leggen de Europese zeearenden twee eieren. Ze beginnen te broeden op het eerste ei, daarna volgt enkele dagen later het tweede. Als alles goed gaat, dan komen eind april 1 of 2 kuikens uit. Maar daar zijn nog geen namen voor gekozen.

Op de website van Natuurpunt roept de organisatie iedereen op om mee te stemmen. Natuurpunt koos zelf al namen uit voor het duo:

  • Hali en Albi, naar de Latijnse naam voor zeearend 'haliaeetus albicilla'
  • Donder en Bliksem, want het nest heeft al stevige stormen doorstaan 
  • Gloria en Guido, want het is een glorierijk moment voor De Blankaart en de conservator heet Guido.

Allereerste keer in ons land

Het is de eerste keer dat er zeearenden worden geboren in ons land. "Er zijn geen registraties teruggevonden van een populatie zeearenden hier", vertelt conservator van De Blankaart, Guido Vandenbroeck, in 'Goeiemorgen morgen!' op Radio2. "Er is dus geen bewijs dat er de laatste 500 jaar hier zijn geboren. In Nederland wonen er ondertussen al 30 koppels. Ze zijn vorig jaar vanuit het Noorden hierheen gevlogen en stellen het hier goed. Ik hoop dat ze blijven, zodat we binnenkort een vaste populatie kunnen uitbouwen."

Guido Vandenbroeck heeft er wel al slapeloze nachten opzitten. Het koppel zeearenden moest ondertussen al 4 stormen trotseren. "Ik woon op 1,5 kilometer van hun nest. Elke windstoot tegen mijn huis, betekent ook een windstoot tegen hun nest. Dus ik lig er echt van wakker. Gelukkig doen Betty en Paul hun best om hun ei zo goed mogelijk te beschermen."

Als alles goed gaat, heeft De Blankaart er eind april 2 nieuwe bewoners bij.

Meest gelezen