Treinbegeleider laat trein in volle ochtendspits niet vertrekken wegens te vol: “Hij doet zichzelf daar geen cadeau mee”

© ID/ Frederiek Vande Velde

Een trein die woensdagmorgen vanuit Gent Sint-Pieters richting Brussel moest sporen, zat zo vol dat de treinconducteur beslist heeft dat hij niet mocht vertrekken. Pas nadat een groep reizigers weer was uitgestapt, zette hij het licht op groen.

Thierry Goeman

Het was in volle ochtendspits dat de conducteur van de trein van Gent Sint-Pieters naar Brussel weigerde om de trein te laten vertrekken. Door een eerder incident op het spoor waren enkele treinen afgeschaft, zodat het perron vol wachtende reizigers stond.

Trein E507 Oostende -Eupen met haltes in onder meer Gent Sint-Pieters bestaat normaal gezien uit een combinatie van vier enkeldekkers en zes dubbeldekkers, dus tien wagons in totaal. Maar gisteren daagde een trein met tien enkeldekkers op. Te weinig voor het aantal reizigers mee te nemen.

Zo veel mogelijk reizigers stapten op, maar de trein zal zo overvol dat de conducteur besliste dat er zo niet veilig kon gereden worden. “Een treinbegeleider neemt zo’n uitzonderlijke maatregel niet lichtzinnig”, verzekert Blauwens ons woensdag aan de telefoon. “Hij moet met alles rekening houden. Mensen moeten in geval van nood geëvacueerd kunnen worden. Maar hij moet ook zelf zonder al te veel problemen door de rijtuigen kunnen lopen. En dat was woensdagochtend dus niet het geval.”

Groep afgestapt

Dimitri Temmerman, woordvoerder van de NMBS, bevestigt dat het de belangrijkste taak van een treinbegeleider is om er voor te zorgen dat de rit veilig kan verlopen voor iedereen. Hij heeft dus zijn verantwoordelijkheid genomen, klinkt het.

“Zo’n beslissing is uitzonderlijk en een treinbegeleider doet zichzelf daar mee geen cadeau omdat hij zijn beslissing zelf moet meedelen aan de reizigers en hij dus ook de negatieve reacties moet aanhoren”, zegt Blauwens.

Pas nadat een grote groep reizigers weer was afgestapt, zette de conducteur woensdagochtend het licht op groen om richting Brussel te vertrekken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen