Onder meer Juliette Binoche ondertekende de open brief© AFP

“Wie luistert echt naar ons?”: 100 mensen uit filmsector vragen wet tegen seksueel geweld in open brief

“Wie luistert echt naar ons?” Die vraag stellen honderd mensen uit de filmsector, onder wie veel actrices, dinsdag, bij de start van het Filmfestival van Cannes en bijna zeven jaar nadat de #MeToo-beweing een vlucht nam, in een open brief die verschijnt in de Franse krant Le Monde.  Ze vragen een alomvattende wet tegen seksueel en seksistisch geweld.

jvh
Bron: BELGA

“We zijn met honderd, maar in werkelijkheid zijn we met honderdduizenden”, klinkt het in de brief. Het initiatief komt van La Fondation des femmes, #Metoomédia en actrice Anna Mouglalis. Onder meer de actrices Isabelle Adjani, Charlotte Arnould, Juliette Binoche en Judith Godrèche, die in februari de Franse regisseurs Benoît Jacquot en Jacques Doillon beschuldigde van verkrachting toen ze nog minderjarig was, ondertekenden de brief, evenals de schrijfsters Christine Angot en Leila Slimani.

“Onze #MeToo-uitingen hebben een realiteit onthuld die in ontkenning ondergedompeld is: seksistisch en seksueel geweld is systemisch, niet uitzonderlijk”, klinkt het in de brief. “De voorbije zeven jaar hebben we voor onszelf gesproken en voor alle vrouwen, mannen en kinderen die dat niet kunnen.”

LEES OOK. Grote nervositeit voor start van Cannes: lijst met grote namen uit filmindustrie die vrouwen misbruikten, wordt mogelijk tijdens festival onthuld

“We zijn niet alleen nummers: vrouwen en mannen uit alle vakkringen, wij komen samen om een alomvattende wet tegen seksueel en seksistisch geweld te vragen, die ambitieus is en ondersteund wordt door middelen. Want ondanks de moed van de slachtoffers, neemt de straffeloosheid toe”, aldus de briefschrijvers. Volgens hen was in 2022 al 94 procent van de klachten over seksueel geweld geseponeerd, “een waanzinnig aandeel”.

De alomvattende wet zou onder andere moeten toelaten om “de definitie van verkrachting en instemming te verduidelijken, de definitie van incest in te voeren, serieverkrachters te berechten voor alle gekende verkrachtingen, het makkelijker maken bewijs te verzamelen, gespecialiseerde brigades op te richten, onderzoeken naar de seksuele geschiedenis van slachtoffers te verbieden”, evenals slachtoffers toegang te geven tot “onmiddellijke en gratis toegang tot psychotraumatologische zorg”.

#MeToo ging in 2017 viraal, toen enkele vrouwen de Amerikaanse filmproducent Harvey Weinstein beschuldigden van grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld. Met die hashtag deelden vrouwen vervolgens verhalen van grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld, doorheen verschillende sectoren.

LEES OOK. Negen actrices beschuldigen Alain Sarde, filmproducent van ‘Mulholland Drive’ en ‘The Pianist’, van verkrachting en seksueel misbruik

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER