© Jozef Croughs

© Jozef Croughs

thumbnail: null
thumbnail: null

470 kinderen nemen deel aan vierde editie van Fruit-Doe-Dagen

Kinderen van 24 lagere schoolklassen van het 4de leerjaar van de Truiense basisscholen leerden onder meer hoe ze zelf appelsap kunnen maken, wat er speciaal is aan hoogstamfruitbomen en welke dieren er leven in een boomgaard.

Jozef Croughs

Het Speelhof in Sint-Truiden was het decor van de Fruit-Doe-Dagen. Dat is een organisatie van Sint-Truiden en het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren met steun van de provincie Limburg en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Het natuureducatie-programma vindt opnieuw plaats in de belevingsboomgaard van het kasteeldomein.

In volle oogsttijd konden de kinderen er terecht voor allerlei leuke en leerrijke activiteiten. Ze plukken er onder meer hun eigen selectie appels van de hoogstambomen, die ze vervolgens persen tot lekker sap.

“Er zijn ook weer heel wat interactieve workshops. De kinderen leren er onder meer om zelf bijenhotels in elkaar te steken, nestkastjes te timmeren of schuilhuisjes te bouwen voor oorwormen. Verder zijn er allerlei natuurspelletjes, zoals een bijzondere zoektocht naar de dieren die in de fruitgaarden leven”, zegt schepen van Jeugd en Leefmilieu Hilde Vautmans.

“Als Regionaal Landschap ondersteunen we naast Sint Truiden nog verschillende Haspengouwse gemeenten bij de organisatie van schoolactiviteiten rond fruitbeleving. Zo gaan ook de schoolkinderen van Bilzen, Tongeren en Riemst op ontdekkingstocht in de hoogstamboomgaarden. In totaal zullen meer dan 1000 Haspengouwse kinderen actief in de buitenlucht kunnen genieten van de natuur in de hoogstamboomgaarden”, zegt Ludwig Vandenhove, gedeputeerde van Leefmilieu en voorzitter van het Regionaal Landschap.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer