© Bart Van den Langenbergh

Fantastisch nazomerweer lokt Kempenaars naar buiten

Het voorbije verkiezingsweekend bracht heel wat volk op de been richting de stembureaus.

Het schitterende nazomerweer

lokte, vooral zaterdag, maar ook op zondag, dan weer een groot aantal dagjestoeristen naar buiten. Zo kregen De Lilse Bergen in Gierle (Lille) en het Zilvermeer in Mol nog extra bezoekers, al is zwemmen er niet meer toegelaten.

BART VAN DEN LANGENBERGH

Temperaturen van 25 graden half oktober. Het kille herfstweer was de voorbije dagen zeker nog niet ingetreden. Het zonnige weer van het voorbije weekend lokte dan ook honderden bezoekers naar de recreatiedomeinen in de Kempen, al is het seizoen daar al wel enkele weken officieel voorbij. “Twee parkings aan ons domein stonden zaterdag goed vol. Ik schat dat er die dag minstens driehonderd dagjesmensen op bezoek zijn geweest”, zegt Fons Van Bael, directeur van De Lilse Bergen. “De kassa’s zijn niet meer bemand en zwemmen is ook niet langer toegelaten. Ook pootjesbaden is in principe verboden, al wordt dat in de kleine vijver, waar het water een halve meter diep is, oogluikend wel nog toegelaten.”

Zondag was de zon ook weer van de partij, maar toen stond er wel wat meer wind. Op het strand en in de speeltuin van De Lilse Bergen genoten kinderen, ouders en grootouders van het goede weer en ontvluchtten ze ook de verkiezingsdrukte. Kris Van de Water (39) en zijn dochtertje Lin (2) uit Gierle gingen wel pootjebaden in de kleine vijver. “Ik ben daarnet ook even van boven tot onder in het water geweest. Erg koud, maar ik ben wel wat gewend”, vertelt de papa. “Zaterdag zijn we hier ook geweest. Toen was er best wel wat volk.” Lars Stoops (7) en zijn zus Amber (4) uit Kalfort (Puurs) kwamen met hun grootvader uit Rijkevorsel op zondag langs. Samen groeven ze een put in het zand die de kinderen met water probeerden te vullen. “Het is de bedoeling om de hele vijver leeg te scheppen”, lacht de opa.

Het extra volk is een heuse opsteker voor de recreatiedomeinen na een absoluut topseizoen. “Al loont het momenteel niet om de kassa’s te openen en redders in te zetten. Door het goede weer zijn we in september al enkele dagen langer open geweest dan was voorzien”, schetst Fons Van Bael. “We noteerden dit jaar meer dan 140.000 bezoekers en kunnen dus spreken van een echt topseizoen. We voelen de klimaatverandering wel, al blijven de zomers hier best onvoorspelbaar.”

Magnifiek seizoen

Hetzelfde liedje is te horen bij het provinciaal recreatiedomein Zilvermeer in Mol. Tientallen gezinnen kwamen er het voorbije weekend van de zon genieten. “Het is de warmste 13 oktober sinds de metingen, en dan is het in de Kempen altijd nog dat extra tikkeltje warmer dan in de rest van het land”, grijnst Toon Claes, directeur van het Zilvermeer. “Zwemmen is nu bij ons ook verboden, al zijn bezoekers wel welkom om in de speeltuin en in het zand te komen spelen. Heel wat kampeerders waren het voorbije weekend paraat om hun installaties winterklaar te maken. Met 203.700 bezoekers beleefden we een magnifiek seizoen. De voorbije vijf jaar hadden we immers gemiddeld 140.000 bezoekers.”