Chocolade voor de show op het WK banketbakken
Showchocolade, ijssculpturen die smelten op je tong en zoete zondes die het culturele erfgoed van je land representeren. Op het wereldkampioenschap banketbakken dat afgelopen weekend plaatsvond, kon je de nationale trots ontwaren in verrukkelijke toetjes.
Het tweejaarlijkse WK banketbakken vat je aan met een zorgvuldig samengesteld team van drie specialisten: één iemand buigt zich over het toetje van chocolade, het koelste hoofd denk na over ijs en een derde zoete geest gaat met suiker aan de slag. Elk trio werkt drie desserts uit en het resultaat moet het land van de deelnemers representeren. Ze krijgen daar negen uur de tijd voor. Afgelopen weekend namen 22 landenteams de handschoen op. Een jury oordeelde op basis van smaak, uitzicht en de mate waarin het thema erfgoed tot uiting kwam.
Ondanks het thuisvoordeel – de wedstrijd vond plaats in Lyon – moesten de Fransen Japan laten voorgaan. De winnaars leverden volgens de jury een nog net iets afgeliktere toespijs af. Maleisië kaapte het brons weg en het Belgische nationale team strandde op de vijfde plek.