Vooral 45-plussers blijven langdurig thuis.
Foto: Unsplash

Voor het eerst meer dan 500.000 langdurig zieken in België

Voor het eerst telt ons land ruim 500.000 langdurig zieken. Dat blijkt uit cijfers van 2022 van het RIZIV. Het gaat over werknemers en zelfstandigen die meer dan 1 jaar arbeidsongeschikt zijn en erkend zijn als invaliden door het RIZIV. In 5 jaar is hun aantal met zowat een kwart gestegen. Mensen met psychische stoornissen en rug- en gewrichtsproblemen blijven het vaakst langdurig thuis.

Jaar na jaar stijgt het aantal langdurig zieken, maar de laatste gemeten jaren is de stijging minder sterk. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van 2017 tot en met 2022 van het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (RIZIV).  

Van de arbeiders en bedienden die meer dan 1 jaar in arbeidsongeschiktheid zijn, zijn het opvallend meer arbeiders die thuiszitten. Het aantal bedienden stijgt wel veel sneller dan het aantal arbeiders dat lang thuis zit. De laatste 5 jaar gaat het over een stijging van 36 procent bij de bedienden tegenover 18 procent bij de arbeiders.

Ook bij zelfstandigen stijgt het aantal langdurig zieken. De toename bij de zelfstandige vrouwen ligt dubbel zo hoog als bij de zelfstandigen mannen. Echtgenoten die meehelpen in de zaak zijn wel steeds minder vaak langdurig ziek, zo tonen cijfers van de laatste 5 jaren.

Sterkere stijging bij vrouwen en 45-plussers

Zowel bij werknemers als zelfstandigen zijn dit de grootste redenen van invaliditeit:

  • Psychologische stoornissen zoals depressie en burn-out
  • Ziekten van het bewegingsstelsel en het bindweefsel zoals rug- en gewrichtsproblemen.

Langdurig zieken zijn vaker vrouwen dan mannen en het aantal stijgt ook sneller bij de vrouwen. Bij werknemers zijn ruim drie kwart (77 procent) van de mensen die thuisblijven 45-plussers en bij zelfstandigen ligt dat aantal nog hoger (86 procent).

De stijging van het aantal langdurig zieken doet zich voor bij alle leeftijden, maar bij werknemers en zelfstandigen het meest bij de 60-plussers. Daar speelt de vergrijzing duidelijk een rol, maar ook de verstrengde voorwaarden voor een vervroegd pensioen en brugpensioen kunnen een reden zijn. 

Het aantal langdurig zieken ligt trouwens het hoogst in het Vlaamse gewest. Opvallend wel: voor de geobserveerde periode is het aantal invaliden wel sterker toegenomen in Brussel en in Wallonië. 

Om die groei af te remmen, doet de regering inspanningen om wie ziek wordt sneller terug naar werk te begeleiden: via de VDAB of het ziekenfonds, en vanaf 1 april ook via private dienstverleners

Meest gelezen