De situatie in Rafah lijkt uitzichtloos.
Foto: AFP

Geen vooruitgang in onderhandelingen tussen Hamas en Israël, vandaag nieuwe gesprekken over gevechtspauze

Er is gisteren geen vooruitgang geboekt na een hele dag van onderhandelen tussen Israël en Hamas in de Egyptische hoofdstad Caïro. Vrijdag verklaarde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken nog dat "Hamas het enige obstakel vormt". Vandaag volgt opnieuw een onderhandelingsronde.

Hoewel Hamas naar eigen zeggen met "een positieve mindset" naar Egypte ging om tot een akkoord te komen", is dat akkoord er nog niet. Dat hebben vertegenwoordigers van beide partijen gemeld. 

Het voorstel dat momenteel op tafel ligt, voorziet in de ruil van Israëlische gijzelaars voor Palestijnse gevangenen en een tijdelijke gevechtspauze (er is sprake van 40 dagen).

Hamas zou daar volgens een Israëlische functionaris - die anoniem wil blijven - een stokje voor steken door te blijven aandringen op een einde van de oorlog in Gaza. "Berichten dat Israël heeft ingestemd met het beëindigen van de oorlog als onderdeel van een akkoord over een gevangenenruil of dat Israël bemiddeling zal toestaan om te garanderen dat de oorlog zal eindigen, zijn onjuist."

De onderhandelingen worden geleid door de nummer 2 van de politieke vleugel van Hamas, Khalil al-Hayya. Bemiddelaars zijn: de VS, Egypte en Qatar.

Eind maart verliet Israël in Doha (Qatar) de onderhandelingstafel wegens "onrealistische voorwaarden". Nu was er volgens verschillende media meer hoop, aangezien de VS aan Hamas hadden verzekerd dat Israël zou instemmen met een staakt-het-vuren zodra er een akkoord was bereikt. 

Een vertegenwoordiger van de Palestijnse extremistische beweging Hamas zei dat er "geen vooruitgang" was geboekt in de besprekingen. "De onderhandelingen van vandaag zijn voorbij en er zal morgen een nieuwe ronde zijn."

Rafah blijft op de agenda staan

Israël weigert een definitieve gevechtspauze en plant een grondoffensief in het zuiden van de Gazastrook, in Rafah meer bepaald. De grensstad wordt beschouwd als bolwerk van Hamas.

Er schuilen 1,5 miljoen Palestijnen in Rafah. Het is er overbevolkt. De VS, trouwe bondgenoot van Israël, is gekant tegen het grondoffensief.

De Israëlische premier Netanyahu bevestigde deze week nogmaals zijn intentie om Rafah aan te vallen, met of zonder akkoord rond een gevechtspauze. "We zullen doen wat nodig is om onze vijand te verslaan", klonk het.

Vrijdag werd het lichaam gevonden van Eliakim Livman, een Israëli van wie gedacht werd dat hij gegijzeld werd. Bij de aanval van Hamas op 7 oktober werden ongeveer 250 mensen ontvoerd. Volgens Israël bevinden er zich nog steeds 128 gijzelaars in de Gazastrook, 35 worden beschouwd als overleden. 

Het Gazaanse ministerie van Volksgezondheid, dat gecontroleerd wordt door Hamas, meldt zaterdag 34.654 doden en 77.908 gewonden sinds het begin van de oorlog.

Meest gelezen