Oorlog in Gaza

Gentse proffen bezetten mee campus, ook in Leuven, Brussel en Antwerpen nemen studenten universiteitsgebouwen in

Studenten van de KU Leuven, de VUB en de Universiteit Antwerpen starten maandag met de bezetting van universiteitsgebouwen om samenwerkingen met Israëlische universiteiten aan te klagen. De studenten van de UGent krijgen nu ook steun van een zestigtal professoren, doctoraatsstudenten en personeelsleden.

fee
Bron: belga, gva

Een zeventigtal studenten heeft maandagochtend zijn tenten opgezet in het collegegebouw De Valk in Leuven. Ze protesteren tegen de samenwerkingen die hun alma mater heeft met enkele Israëlische universiteiten. “Wij hadden vorige week nog een overleg met het rectoraat”, vertelt Niels De Ridder, doctoraatsonderzoeker aan de KU Leuven. “Die gesprekken lopen ook al enige tijd, maar hebben nog steeds geen resultaat opgeleverd. Daarom hebben we besloten over te gaan tot de bezetting.”

“Tegelijkertijd sluiten we ons aan bij alle studenten wereldwijd die zich luid uitspreken tegen genocide en apartheid in Palestina. De actie duurt voort totdat de doelstellingen bereikt zijn.” De actievoerders willen onder meer dat de KU Leuven Israëlische instellingen en andere bedrijven die een rol spelen “in de apartheid” in Palestina boycotten. Ze eisen ook dat de Leuvense universiteit erkent dat “Israël een apartheidsstaat is, die een genocide pleegt op het Palestijnse volk”, en willen dat er in onderwijs wordt voorzien voor alle Palestijnen ter wereld.

“Als universiteit erkennen we de complexiteit en emotionele lading van de gebeurtenissen rond het geweld in Gaza”, reageert rector Luc Sels. “We delen de bezorgdheid en blijven ook luisteren naar de stemmen van onze studenten en medewerkers. Open dialoog en debat zijn fundamenteel voor onze gemeenschap.”

“Onze positie ten aanzien van samenwerking met Israëlische onderzoeksteams is duidelijk. We zullen verder moeten werken aan begrip en respect voor alle perspectieven, en gebruikmaken van vreedzame manieren om onze bezorgdheden een stem te geven. We moedigen iedereen aan om deel te nemen aan constructieve dialoog en reflectie over deze kwesties, binnen de veilige en respectvolle omgeving van onze universiteit. Acties zoals de bezetting van universiteitsgebouwen moedigen we niet aan, wat niet wegneemt dat we begrip hebben voor andere standpunten, ook die van de actievoerders.”

Weinig reactie

Sinds vorige week bezet een honderdtal studenten het Universiteitsforum in Gent. De actievoerders eisen dat de universiteit met een actieplan komt om alle banden met Israëlische instellingen door te knippen en duurzaamheidsoverwegingen centraal te stellen bij budgettaire en onderwijskeuzes.

De UGent ging niet in op hun eisen en gaf geen toestemming voor de bezetting, maar er werden wel afspraken gemaakt met de intussen 300 bezetters. Die klaagden zondagavond aan dat er nog steeds weinig reactie komt van de top van de universiteit. Ze vragen rector Rik Van de Walle contact op te nemen om een overleg te organiseren.

“Bijna 35.000 mensen zijn vermoord. Waar blijft concrete actie?”, vragen de studenten zich af. Hoelang de studenten de campus nog zullen bezetten, is nog niet duidelijk. Vanaf maandag slapen er ook personeelsleden in het gebouw. Zondag schreef een honderdtal studenten nog de Gentse voetpaden vol met pro-Palestijnse slogans.

Antwerpen en Brussel

Studenten van UAntwerpforPalestine kondigen maandag een vreedzame bezetting aan van de Antwerpse stadscampus. De organisatie profileert zich als een beweging van studenten en academici die, wars van politieke strekkingen, oproept tot een academische boycot tegenover Israël. In een notendop willen de studenten dat de universiteit haar banden met Israëlische instellingen verbreekt. Aan de Vrije Universiteit Brussel gaat het Palestine Solidarity Network maandag van start met de bezetting van een niet nader genoemd gebouw op de campus Etterbeek.