Een dertigtal jonge specialisten van onderzoeksbureau Witteveen+Bos bezocht deTransportzone.© provincie antwerpen

Specialisten ruimtelijke planning en mobiliteit brengen bezoek aan Transportzone

Meer -

In het kader van een onderzoek naar toekomstkansen van bedrijventerreinen heeft de provincie Antwerpen met een aantal experts een kijkje genomen op de Transportzone in Meer (Hoogstraten).

Het studiebureau Witteveen + Bos laat hun nieuwe medewerkers elk jaar twee dagen lang intensief rond een project werken ergens in Europa. Dit jaar mocht de provincie Antwerpen de onderzoeksopdracht aanreiken. De keuze viel op de Transportzone aan de grensovergang van de E19 vanwege haar regionaal belang. De bedoeling is dat het internationale gezelschap mogelijke nieuwe rollen en samenwerkmodellen voor bedrijventerreinen doorlicht en ideeën aanreikt. “Vorig jaar werkten we in het Engelse Sheffield aan onder meer fietsinfrastructuur”, vertelt projectingenieur Nicolas Van Grimberge van Witteveen + Bos. “Deze keer bekijken we de Transportzone in Meer. Het project hier combineert ruimtelijke visie, energie, infrastructuur en mobiliteit op een industriële site die volop in gebruik is. Bovendien willen we de provincie Antwerpen voorstellen aanreiken die ook op andere bedrijventerreinen toepasbaar zijn.”

Verblijfskwaliteit

Het terreinbezoek maakte de complexiteit van Transportzone duidelijk. “Wanneer je met de mensen praat, komen er heel andere dingen naar boven dan wat je voordien verwachtte”, zeggen ecoloog Sven van der Valk en erfgoedadviseur Ruby Ingwersen. “Zo denk je bij een transportterrein niet meteen aan wonen, maar dan blijkt dat de truckers er vaak twee tot vier dagen na elkaar doorbrengen. Dan begin je toch aan de verblijfskwaliteit te denken, zelfs al slapen ze ’s nachts in hun vrachtwagen.”

De overkoepelende bedrijvenvereniging LCHM gaf die gastvrijheid naar hun doelgroep op als aandachtspunt, net als een betere verkeerscirculatie op het terrein en de mogelijke aanpak van de overgang naar meer elektrisch aangedreven vrachtverkeer. De provincie Antwerpen heeft aan de specialisten gevraagd om ideeën en werkwijzen aan te reiken die passen bij het provinciaal beleidsplan Ruimte Antwerpen, en die ook inzetbaar zijn op andere bedrijventerreinen in de provincie. 

(ram)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners