© BELGA

Ongeziene veiligheidsmaatregelen voor proces Abdeslam: pantserwagens, militairen, 200 agenten, helikopter en betonblokken

Veel (pers)belangstelling maandag bij het ochtendgloren aan het Brusselse justitiepaleis. Daar staat voor de correctionele rechtbank de eerste procesdag op het programma over de schietpartij die op 15 maart 2016 plaatsvond in de Driesstraat in Vorst. Het proces is echter meteen uitgesteld en zal op 5 februari doorgaan. De twee verdachten, Salah Abdeslam en Sofien Ayari, waren niet aanwezig.

adm

De autoriteiten hebben draconische veiligheidsmaatregelen genomen: wie het justitiepaleis binnen wil, moet daarvoor een eerste keer door een metaaldetector, wie de zittingzaal wil betreden en het proces bijwonen, zal voor de tweede maal gecontroleerd worden met een metaaldetector. Tientallen agenten, van wie minstens een deel leden van de speciale eenheden van de federale politie, patrouilleren in en rond het gerechtsgebouw.

Kort na 6 uur verschenen twee pantserwagens van de federale politie. Eén daarvan stelde zich op de parking van het justitiepaleis op, de andere in de omgeving. Korte tijd later arriveerden ook twee konvooien, van de federale en lokale politie, met zwaarbewapende agenten, die allemaal uitgerust waren met kogelvrije vesten.

Proces meteen uitgesteld

© BELGA

Met Salah Abdeslam en Sofien Ayari staan twee terroristen terecht die niet alleen betrokken waren bij de schietpartij in de Driesstraat maar ook een rol hebben gespeeld bij de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs. De kersverse advocaat van Salah Abdeslam, meester Sven Mary, heeft uitstel gevraagd en de zitting zal er zich maandag toe beperken akte te verlenen van dit uitstel en een nieuwe datum vast te leggen.

Proces meteen uitgesteld

Met Salah Abdeslam en Sofien Ayari staan twee terroristen terecht die niet alleen betrokken waren bij de schietpartij in de Driesstraat maar ook een rol hebben gespeeld bij de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs. De kersverse advocaat van Salah Abdeslam, meester Sven Mary, heeft uitstel gevraagd en de zitting zal er zich maandag toe beperken akte te verlenen van dit uitstel en een nieuwe datum vast te leggen.

De twee hoofdrolspelers, Abdeslam en Ayari, zullen maandag niet aanwezig zijn. Hun advocaten, Sven Mary, Isa Gültaslar en Laura Séverin, kwamen om 08.15 uur het justitiepaleis binnen. Ze wilden geen commentaar kwijt. De zitting is voorzien om 8.45 uur.

Ondanks de afwezigheid van de twee verdachten en de wetenschap dat het proces meteen uitgesteld zal worden, is de pers in groten getale aanwezig.

© BELGA

Huiszoeking wordt schietpartij

De huiszoeking draaide uit een op een vuurgevecht tussen de politie en de drie terroristen in de woning. Eén van die drie terroristen werd neergeschoten door een scherpschutter van de politie en werd later geïdentificeerd als de Algerijnse terreurverdachte Mohamed Belkaid (36). Al gauw bleek dat Belkaid zich verschanst had in de woning en de politie bezig had gehouden terwijl twee andere aanwezigen in het appartement konden ontsnappen. Die twee, Salah Abdeslam (28) en Sofien Ayari, konden drie dagen later, op 18 maart opgepakt worden in Sint-Jans-Molenbeek.

Van Abdeslam is geweten dat hij verschillende daders van de aanslagen in Parijs en Brussel in Oost-Europa is gaan ophalen toen ze daar aangekomen waren tussen de stroom vluchtelingen. Hij huurde ook hotelkamers in de buurt van Parijs en huurde de Volkswagen Polo waarmee het commando dat toesloeg in de concertzaal Bataclan zich verplaatste. Zelf zat Abdeslam op de avond van de aanslag achter het stuur van een Renault Clio, die hij ook gehuurd had, en zette drie terroristen af aan het Stade de France, waar het trio zich opblies.

© Nieuwsblad

Salah moest zich opblazen, rol van Tunesiër niet duidelijk

Volgens zijn eigen verklaring aan de politie was het de bedoeling dat Salah Abdeslam zich ook opblies aan het Stade de France maar krabbelde hij terug. Het gerecht vermoedt echter dat Salah Abdeslam wel een zelfmoordaanslag moest plegen, maar dan in het XVIIIe arrondissement, en dat het zijn explosievengordel was die dienst weigerde en niet hijzelf.

Over de rol van de 24-jarige Tunesiër Sofien Ayari bij de aanslagen in Parijs is minder duidelijkheid. Uit het onderzoek is wel gebleken dat Ayari in oktober 2015 al samen met Salah Abdeslam gecontroleerd was in het Duitse Ulm, wellicht nadat hij was afgereisd uit Syrië. Ook is bekend dat Ayari samen met Ossama Krayem, die betrokken was bij de aanslag in het metrostation Maalbeek op 22 maart, op 13 november 2015 met een bus vanuit Brussel naar de Amsterdamse luchthaven Schiphol reisde. Krayem zelf gaf tijdens verhoren aan de Belgische politie toe dat hij als opdracht had om daar “kluizen te vinden die voldoende groot waren om er wapens, explosieven of geld te bewaren”. Over de verklaringen van Ayari zelf sijpelde voorlopig nog weinig naar buiten.

Spilfiguur Parijs dood

Wie niet meer zal kunnen ondervraagd worden is de gedode Mohamed Belkaïd. Nochtans lijkt ook hij een spilfiguur in de aanslagen in Parijs. Het was immers Belkaïd die, onder de valse naam Samir Bouzid, op 17 november 2017 vanuit een Western Union-kantoor in het Brusselse geld overschreef naar Hasna Aït Boulahcen, de nicht van Abdelhamid Abaaoud, en dat de avond voordat die beide laatsten omkwamen bij een raid van de Franse politie in Saint-Denis. Belkaïd werd daarbij gefilmd door bewakingscamera’s. Ook stond Belkaïd op de avond van 13 november naar alle waarschijnlijkheid in rechtstreeks contact met de terroristen in Parijs. Het was immers naar zijn Belgisch gsm-nummer dat de terroristen die toesloegen in de Bataclan een sms verstuurden met het bericht: “On est parti, on commence”. Vanop een ander toestel, dat zich op dezelfde locatie in Brussel bevond, werd die avond ook gebeld naar Abdelhamid Abaaoud.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER