© erik van eycken

“Elke gemeente zou hondenweide als deze moeten hebben”

De gemeente Sint-Katelijne-

Waver opende zaterdag een

hondenloopweide met vijver

aan het Sint-Michielskasteel.

Tientallen hondenliefhebbers stroomden toe. Schepen An Coen (N-VA) en Michel Vandenbosch (GAIA) zetten het belang van

dergelijke weides in de verf.

En met het warme weer was deze verfrissing mooi meegenomen.

erik van eycken

De eerder aangelegde losloopweide in de Elzestraat werd inmiddels heraangelegd nadat bleek dat de bovenlaag glasscherven bevatte. Op de nieuwe zone aan het Sint-Michielskasteel werden eerst bodemstalen genomen en werd vervolgens een zwemvijver aangelegd. Een bufferzone zorgt ervoor dat de honden niet zomaar zonder baasje de afgebakende zone kunnen verlaten.

Zaterdag werd de weide publiekelijk voorgesteld. Door het unieke karakter mét vijver, zakte ook Michel Vandenbosch van dierenrechtenorganisatie GAIA af: “Met de gemeenteraadsverkiezingen in zicht hoop ik dat elke stad of gemeente beseft dat dergelijke weides nodig zijn. Dat kan alleen door een schepen met die bevoegdheid aan te stellen. De opening van deze tweede weide met vijver toont aan dat Katelijne belang hecht aan dierenwelzijn. Het is trouwens ook goed voor de baasjes: wanneer een hond zich goed voelt, zijn ook de baasjes tevreden. Mensen zijn nu eenmaal trots op hun viervoeters. Dit is bovendien niet alleen een hondenweide, het is ook een sociale ontmoetingsplaats.”

Vandenbosch hoopt dat andere besturen het voorbeeld volgen. “Het is trouwens de eerste keer dat ik dit concept zie.”

Op wandelafstand

Cindy Dockx en Joke Toelants uit Katelijne vinden het alvast een geweldig initiatief: “Onze honden zijn gek op water. Bovendien stimuleren dergelijke hondenweides de honden ook om socialer te zijn.”

Broer en zus Jules en Nora (Engelse cockerspaniëls, red.) zwemmen nog een rondje in de vijver en schudden zich achteraf droog: “We wonen op wandelafstand, dergelijke weides zouden in elke buurt moeten komen zodat niemand de wagen hoeft te nemen.” Monique Keuleers uit Leest bracht een bezoek met viervoeter Obi Wan Kenobi: “De honden genieten. Het zwemmen is bovendien uitstekend om hun spieren te trainen. Voor mij is dit een sociale ontmoetingsplaats, want ik ontmoet hier andere hondenliefhebbers.”

Zuiver water

Schepen van Dierenwelzijn Coen (N-VA) zegt dat de noodzaak voor een dergelijke weide groot is: “Deze weide is erg onderhoudsvriendelijk en de aanlegkosten vielen reuze mee. Het water wordt constant gefilterd en is dus zuiver, en gezien de belangstelling bij de opening, stellen we vast dat inwoners vragende partij zijn.”

Oorspronkelijk wilde de gemeente het aan de weide grenzende terreintje met vijver inpalmen: “Dat kon echter niet, aangezien het een amfibievijver is.”

Het volgende losloopterrein wordt een speelzone voor honden: “We zijn nog op zoek naar nieuwe locaties in andere kernen”, besluit Coen.