Themabeeld dienstverlening.© ingriddepraetere

81 Borgerhoutse welzijnsorganisaties trekken aan alarmbel voor toegankelijke hulp- en dienstverlening

Borgerhout -

81 Borgerhoutse welzijnsorganisaties hebben een brief geschreven naar het districtsbestuur waarin ze hun ongerustheid uiten over toegankelijke hulp- en dienstverlening. Zo hopen zij dat de thema’s een voornamere plaats krijgen op de politieke agenda.

Laurens Van Aert

In de brief nemen 81 partners van het Borgerhoutse welzijnsoverleg de pen op. De organisaties uiten hun zorgen over de loketwerking bij onder meer stadsdiensten. “Een afspraak maken is vaak enkel digitaal mogelijk. Dat is een slag in het gezicht van mensen die niet digitaal geletterd zijn”, aldus het overleg. “Heel wat mensen die zichzelf vroeger konden redden, lopen nu verloren.”

“Zij gaan vervolgens aankloppen voor hulp bij diensten die wél nog open zijn. Zij worden op hun beurt overspoeld door vragen die betrekking hebben op andere, gesloten, dienstverleners. Dat moet dringend veranderen, want zo gaat de essentie van dienstverlening verloren. Bovendien leidt dit probleem tot een steeds groter wordende kloof in de maatschappij.”

Daarnaast trekken de 81 organisaties aan de alarmbel over het prangende huisarts- en tandartstekort. “Tientallen huisartsen gaan weldra op pensioen. Die moeten simpelweg opgevolgd worden. Maar daar is helemaal geen plan voor”, aldus de partners.

Gezond wonen

Verdere aanbevelingen gaan over de noodzaak aan structurele financiering op lange termijn, investeringen in de mobiliteit van de mensen en gezonde en betaalbare woonomstandigheden.

De brief werd intussen verstuurd. “We hopen dat politici onze boodschap oppikken. Het opzet is om deze noden hoger op de politieke agenda te plaatsen, zowel in aanloop naar de verkiezingen als daarna. Wij kunnen niet veel meer doen dan krachtige signalen uitzenden.”

Schepen van Senioren en Samenlevingsopbouw Ben Van Duppen (PVDA).© RR

Borgerhouts schepen van Senioren en Samenlevingsopbouw Ben Van Duppen (PVDA) is daar alvast voor te vinden. “De brief legt de vinger op de wonde. Ik ben blij dat de organisaties aan de alarmbel trekken. Zij weten wat er leeft en beschikken over de noodzakelijke expertise. Het is hoog tijd dat hogere overheden hiernaar luisteren. Borgerhoutenaren verdienen een toegankelijke hulp- en dienstverlening”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER