Direct naar artikelinhoud
Update

Schietpartij op Amerikaanse school: twee leerlingen in levensgevaar, schutter overleden

Schietpartij op Amerikaanse school: twee leerlingen in levensgevaar, schutter overleden
Beeld AFP

Bij een schietpartij op een middelbare school in de Amerikaanse staat Maryland zijn vandaag twee leerlingen levensgevaarlijk gewond geraakt. De 17-jarige schutter, die neergeschoten werd door een bewakingsagent, is later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen overleden. Dat zegt de plaatselijke sheriff. 

De schietpartij vond plaats in de Great Mills High School in de county St. Mary's, zo'n 110 kilometer ten zuidoosten van de Amerikaanse hoofdstad Washington. De schoten vielen kort na het begin van de lessen. De schutter verwondde twee medeleerlingen, een 14-jarige jongen en een 16-jarig meisje, alvorens hij gestopt werd door een gewapende bewakingsagent van de schoolcampus. 

"Hij zat de schutter achterna en raakte met hem in een gevecht verwikkeld", zei sheriff Timothy Cameron tijdens een persconferentie. "Tijdens dat gevecht heeft hij op de schutter geschoten, terwijl ook de schutter geschoten heeft." De agent raakte niet gewond, aldus nog de sheriff.

De drie leerlingen werden in kritieke toestand naar het ziekenhuis overgebracht. Daar is de schutter enkele uren later aan zijn verwondingen overleden. Het meisje is volgens de sheriff nog steeds kritiek, de toestand van de jongen is stabiel.

Na de schietpartij ging de politie van klaslokaal naar klaslokaal om de 1.600 leerlingen van de school naar buiten te escorteren. Ze werden in een andere school met hun ouders herenigd.

Schietpartij op Amerikaanse school: twee leerlingen in levensgevaar, schutter overleden
Beeld AFP

Twitter bericht wordt geladen...

De schutter werd geïdentificeerd als Austin Wyatt Rollins. Volgens de sheriff is er "een indicatie" van een vroegere relatie tussen hem en het neergeschoten meisje, maar moet dat nog verder onderzocht worden.

De dader maakte gebruik van een semi-automatisch handvuurwapen. De aanval duurde alles bij elkaar minder dan een minuut. 

Schietpartij op Amerikaanse school: twee leerlingen in levensgevaar, schutter overleden
Beeld rv

Wapendebat

De schietpartij vond plaats na scholierenprotesten in heel het land tegen de wapenwet die in de meeste staten veel te laks zou zijn. De aanleiding voor de protesten was het bloedbad van 14 februari in Parkland, Florida, waar een negentienjarige oud-scholier met een semi-automatisch wapen veertien scholieren en drie volwassenen doodschoot.

Zaterdag vindt in Washington nog een 'March for our lives' plaats, een mars die mee georganiseerd wordt door overlevende studenten van die school. Ze willen politici aansporen om een strengere wapenwet in te voeren.

"We zijn er voor jullie, studenten van Great Mills", reageerde Emma Gonzalez, een van de leiders van het scholierenprotest na de nieuwe schietpartij. "Samen kunnen we vermijden dat dit niet meer gebeurt."