Veel van de turners behaalden al titels en zijn opnieuw geselecteerd voor kampioenschappen.© Koen Fasseur

Turners van Deugd en Moed springen terug in de tijd naar Hotel Mysteries: “Iedereen leeft echt naar het gala toe”

Ekeren -

Dit jaar tovert Turnkring Deugd en Moed Sporthal ‘t Venneke volledig om tot een art nouveau hotel. Naast hun 65ste verjaardag hebben ze heel wat te vieren. Ze geven met hun 1.035 leden opnieuw alles van zichzelf tijdens hun Mysterie gala op 4 en 5 mei.

Margot De Clercq

Turnkring Deugd en Moed stak voor de 55ste keer een groot gala in elkaar. Langs alle kanten worden in de turnkring jubileums gevierd. Ze bestaan 65 jaar, voorzitter Eddy Aelbrecht is al dertig jaar trainer en 25 jaar voorzitter en heel wat leden behoren tot de jubilarissen. Er is dus veel dat gevierd moet worden in het weekend van 4 en 5 mei.

Hotel

Het thema van hun show dit jaar is Hotel Mysterie. De 2.400 toeschouwers worden terug in de tijd gekatapulteerd van Hercule Poirot en Sherlock. Hun vrouwen boeken nietsvermoedend een rustig weekendje in Hotel Mysterie, maar mondjesmaat verdwijnt heel hun hebben en houden: van schilderij tot trouwjurk. De turners en dansers leven zich volledig in, in hun rol als verdachte ober of dubieuze badmeester.

Verdachte butlers zweven door de lucht.© Koen Fasseur

De spionnen van de G-gym proberen het raadsel mee te ontrafelen. “Er zijn ook enkele gymers die meedoen aan de Special Olympics volgende week. Een ideaal moment om nog eens te oefenen met publiek”, vindt hun lesgever Jessica Vervoort.

Ook de turnzaal ‘t Venneke is helemaal omgebouwd tot een hotel uit de tijd van de monocles en bolhoeden. “Onze vrijwilligers zijn al sinds dinsdag aan het decor aan het bouwen. Ze hebben unieke stukken bij elkaar gezocht zodat alles mooi in het thema past”, legt bestuurslid Yunsi Olyslager.

Acts

Eens het volledige decor opgezet is, zit het werk er nog niet op voor het materiaalteam. Want tussen de verschillende acts ondergaat de zaal ook vaak een volledige metamorfose. De grote rode matten worden van de ene naar de andere kant van de zaal versleurd. En soms vult de zaal zich met gigantische obstakels voor de groep die aan freerunning doet en vanop spectaculaire hoogtes zigzagt over het parcours.

Bestuursleden Tamara Vervoort, Eddy Aelbrecht, Jessica Vervoort, Yunsi Olyslager, Lieze Spooren, Wesley Simons en Nathalie Moens.© Koen Fasseur

Het team moet nauwgezet in de gaten houden wat allemaal klaar moet staan voor de volgende acts.

Op de lange tumblingbaan zijn de salto’s niet bij te houden, zeker acht keer draaien de turners rond hun eigen as. Aan het einde van de act voeren ze ook een prachtig synchrone sprong uit met heel de groep.

Ook voor de toeschouwers is het een enorm leuk evenement. Er kan gezellig bijgekletst worden bij een drankje en tijdens de pauze is er een tombola.

“Iedereen leeft hier echt naartoe. De turners zijn ook zeer enthousiast om achter te schermen met iedereen samen te kunnen zijn en hun acts echt eens aan al hun vrienden en familie te laten zien”, vertelt Yunsi.

Op de tumblinbaan draaien de turners meerdere malen rond hun as.© Koen Fasseur

Tijdens het slotnummer wordt er een fenomenale presentatie gegeven met alle turners samen.

Geschiedenis

De turnkring werd opgericht in 1959 en heeft ondertussen een lange weg afgelegd. Nu schopte ze het tot vierde grootste turnkring van België met hun 1035 leden. Sinds 2019 behaalden ze ook het kwaliteitslabel Q4Gym van GymnastiekFederatie Vlaanderen.

“We zijn enorm gegroeid, alles is wat professioneler. Er zijn al heel veel turners serieus in de prijzen gevallen ook in het buitenland. Dit jaar opnieuw zijn veel van onze turners geselecteerd voor Vlaams en Belgisch kampioenschap”, vertelt voorzitter Eddy trots. “Zelfs tien jaar geleden waren we nog zo veel kleiner. Ik schat zo’n 300 leden. Maar zeker na 2018 zijn we geboomd omdat we sindsdien onze eigen zaal Hagelkruis hebben.”

In 1959 begonnen ze als een kleine turnkring, nu tellen ze 1035 leden.© rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners