Is superatleet Zion Williamson toch niet het grootste baskettalent op aarde? De “nieuwe Russell Westbrook” maakt NBA-scouts gek

© AFP

In de Verenigde Staten leeft men stilletjes aan toe naar ‘March Madness’, het beruchte toernooi (dat start op 19 maart) waarin de kampioen van het college basketbal bepaald wordt. Natuurlijk wordt er vaak gesproken over de Duke Blue Devils van Zion Williamson, maar die krijgt tegenwoordig stevige concurrentie van Ja Morant als “grootste talent” richting NBA Draft.

Vincent Van Genechten

De hype rond Williamson is intussen bekend. De dunkmachine van Duke werd door zijn atletische vermogen in combinatie met zijn robuuste lichaam (2m01, 129kg) al snel vergeleken met LeBron James. Die status deed de 18-jarige Amerikaan dit seizoen alle eer aan. Williamson zit naast een geweldige dunk per match aan gemiddeld 22 punten en 9 rebounds, waarbij hij liefst 68 procent van zijn schotpogingen raak schiet.

“Een basketbalgenie”

Geen wonder dus dat Williamson in zowat alle grote NBA Mock Drafts (voorspellingen voor de draft in juni) op nummer één staat. Zijn ploegmaats RJ Barrett en Cameron Reddish staan ook vaak in de top vijf, net als Temetrius Morant. Intussen beter bekend als Ja Morant.

De 19-jarige guard speelt dit seizoen alles kapot bij de Murray State Racers, een veel kleiner team dan Duke. Daarom is het des te opvallender dat Morant zo hoog op de lijstjes staat van NBA-scouts. Het is ook zijn tweede seizoen in college, niet zijn eerste zoals dat bij Williamson het geval is. Maar met gemiddeld 24 punten, bijna 6 rebounds, 10 assists én 2 steals per wedstrijd kan je moeilijk naast de opmars van de 1m90 grote en 79kg zware Amerikaan kijken.

“Hij is een basketbalgenie”, vindt zijn coach Matt McMahon. “Een once-in-a-lifetime speler.” Een speler die elke grote universiteit dus miste. Een speler afkomstig uit Dalzell, South Carolina, een dorp met iets meer dan 3.000 inwoners. Een speler die nu vergeleken wordt met Russell Westbrook, de NBA-ster die de ene na de andere triple double noteert en bekend staat voor zijn atletisch vermogen.

Geen Hollywood

“Morant is geweldig explosief en atletisch”, vertelt een NBA-scout aan ESPN. “Ik kan meteen zien waarom men hem vergelijkt met Westbrook. Hij is nu nog dun, maar hij zal wel extra spieren kweken. Ik hou van zijn agressiviteit en mentaliteit om aan te vallen. Hij werkt goed af en gebruikt zijn dribbels in zijn voordeel. Hij heeft een uitstekende visie en is onzelfzuchtig. Zijn driepuntschot is niet slecht, er is niets mis met zijn vorm. Hij moet wel beter doen als verdediger, maar hij kan zomaar bij de eerste drie gekozen worden in de draft.”

Morant zelf vindt de vergelijking met de voormalige MVP wel leuk. “Westbrook is mijn favoriete speler”, aldus de Amerikaan. “Ik probeer mijn spel dan ook te vormen naar dat van hem. Vooral zijn agressiviteit dan. Zo speel ik ook. Ik probeer niet te veel te dribbelen en altijd aan te vallen. Passen vind ik ook leuk, dan zie ik mijn ploegmaats slagen. Ik verkies altijd een pass boven een score. Ik ben dan ook niet big time. Ik ben niet Hollywood. Ik ben gewoon Ja.”

NBA-legende Scottie Pippen voorspelde alvast dat Morant “een probleem” gaat zijn bij de pro’s:

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen