zaterdag 16 december 2017 - Maaseik
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

De jagers schoten vrijdag in totaal 15 dieren, maar eerder werden ook al wilde zwijnen in het gebied neergeschoten. ppn

Vijftien everzwijnen geschoten bij stille drukjacht in Jagersborg

Maaseik

Tijdens een stille drukjacht in het gebied Jagersborg in Maaseik konden jagers vrijdag vijftien everzwijnen schieten. Het brengt het totaal op 36 want eerder werden bij nachtelijke jachten ook al evers geschoten.

Het grote domeinbos Jagersborg telt 300 hectare aan natuur waar het everzwijn zich thuis voelt. “Maar nu de voorraad eikels opgeraakt, beginnen ze rond te zwerven op zoek naar voedsel”, zegt Steve Cox van het Agentschap Natuur en Bos (ANB). “Daarbij kunnen de dieren schade veroorzaken aan tuinen, parken en landbouwgebieden, maar ze vormen ook een risico voor de verkeersveiligheid.”

Dus werkt het ANB samen met lokale jagers om de zwijnenpopulatie terug te dringen. “Ze jagen ’s nachts vanop een kansel of hoogzit. Dat kan enkel tijdens de winter omdat de ecologische impact dan het laagste is en in de september omdat de dieren dan in de bossen zitten door het grote voedselaanbod.”

Bij een stille drukjacht verplaatsen de evers zich wel, maar vluchten ze niet met hoge snelheid weg Steve COX Natuur en Bos

De jachtmethode loont want de jagers konden zo al 21 everzwijnen schieten. Toch is er meer nodig en daarom organiseerden ze vrijdagochtend een stille drukjacht. Twintig jagers verspreidden zich op kleine, open kansels terwijl zo’n vijftien trackers in groepjes rustig door de dichte begroeiing wandelden. “Hierdoor verplaatsen de evers zich, maar vluchten ze niet met hoge snelheid. Het is een veilige en efficiënte manier van jagen”, aldus Cox. Tijdens de actie, waarbij vijftien evers geschoten werden, werd het bos voor bezoekers afgesloten en naast de omliggende openbare wegen stonden waarschuwingsborden.

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws