Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Dit was het belangrijkste nieuws van de ochtend

Dit was het belangrijkste nieuws van de ochtend
Beeld Shutterstock

Psychiatrische patiënten worden afgeluisterd in Zelzate, een Genkenaar die meezong excuseert zich voor de racistische gezangen op Pukkelpop en in de regio rond Venezuela spreekt men stilaan van een migratiecrisis. Na het lezen van onze lunchbreak bent u weer helemaal mee.

In het nieuws

1. Psychiatrisch centrum luistert patiënten af

In Levanta, de streng beveiligde afdeling voor geïnterneerde vrouwen in Zelzate, worden patiënten afgeluisterd tijdens gesprekken met familie, de ombudspersoon of zelfs hun advocaat. Dat blijkt uit een nieuw verslag van de Zorginspectie dat De Morgen kon inkijken via de Wet openbaarheid van bestuur.

Niet alleen met de privacy loopt het spaak in Levanta. Patiënten worden er ook te vaak, te lang en in te onveilige omstandigheden afgezonderd, zo leert het verslag van de Zorginspectie. 

2. Uitbater Brusselse homobar ziet homofoob geweld toenemen

Het recente incident met gaybashing in Gent zindert ook na in de hoofdstad. Volgens Ronny Bekaert (35), uitbater van de Brusselse homobar La Réserve, is er wel degelijk een groeiend probleem. "De homofobe agressie neemt toe."

In het nieuws
Beeld REUTERS

3. Genkenaar excuseert zich voor racistisch gezang op Pukkelpop

Het optreden van Kendrick Lamar zaterdagavond op Pukkelpop werd ontsierd door racistische gezangen. Een meisje van Afrikaanse origine deelde op sociale media beelden waarop te zien is hoe een aantal jongeren luidkeels "Handjes kappen. Congo is van ons" zingen. Zowel gelijkekansencentrum Unia als het parket van Hasselt onderzoeken de zaak. Een Genkenaar die meezong, heeft zich ondertussen al geëxcuseerd: "Gedrag strookt niet met persoon die ik ben."

In het nieuws
Beeld BELGAONTHESPOT

4. "Een oneffen gezicht door acne zou vandaag niet meer mogen"

Dat celebrity's oproepen tot het normaliseren van acne, is een verkeerde boodschap. Dat zegt Johan Snauwaert, ondervoorzitter van de Beroepsvereniging voor de Belgische Dermatologie en Venerologie. “Acne is een ziekte die immense schade kan aanrichten.”

In het nieuws
Beeld thinkstock

5. WHO slaat alarm: grootste mazelenepidemie in Europa in tien jaar

Meer dan 41.000 kinderen en volwassenen in Europa zijn in de eerste helft van 2018 getroffen door mazelen. Daarmee zijn er in een half jaar tijd al veel meer gevallen geconstateerd dan er in de afgelopen tien op jaarbasis zijn geteld. De Wereldgezondheidsorganisatie dringt nu aan op maatregelen.

6. Vluchtende Venezolanen zetten hele regio onder druk

De Braziliaanse regering heeft extra militairen naar de grens met Venezuela gestuurd na incidenten tussen de plaatselijke inwoners en vluchtelingen uit Venezuela. Ook andere landen in de regio krijgen meer last van de aanhoudende stroom Venezolanen op de vlucht.

Bij de koffie

1. Vergeet Werchter en Tomorrowland: Sziget in Hongarije overtroeft alles

Het Hongaarse Sziget Festival trekt al een paar jaar een groeiend aantal Belgen naar het gelijknamige eiland in Boedapest, met een mix van kunst, politiek, kleine ontdekkingen en grote headliners. Hoe bijzonder is dat festival nu écht?

Sziget 2018.Beeld RV

2. Hoe de Servische superman Djokovic élk groot toernooi won

Novak Djokovic versloeg zondagnacht Roger Federer (6-4, 6-4) in de finale van Cincinnati en werd zo de eerste tennisspeler ooit die alle World Tour Masters 1.000-titels verzamelde. "Hier zal ik de rest van mijn leven trots op zijn", glunderde de Serviër.

Novak Djokovic (rechts) versloeg zondagnacht Roger Federer (links) in de finale van Cincinnati.Beeld AFP

3. De Mona Lisa, een vloek én een zegen voor het Louvre

Elke dag wordt er wel iets gevierd. Of het nu Dag van de Klant, het Pluimvee of het Palindroom is. De Morgen beantwoordt daarover deze zomervakantie elke dag een goede vraag. Vandaag: waarom beschouwen we de Mona Lisa dan als hét ultieme meesterwerk?

Het eerder kleine schilderij kan in het Louvre in parijs altijd rekenen op veel belangstelling.Beeld Photo News