Direct naar artikelinhoud
Gemeenteraadsverkiezingen

Open Vld'ers op de fiets om ambitie bij de verkiezingen duidelijk te maken

Bart Somers, Mathias De Clercq, Gwendolyn Rutten en Mercedes Van Volcem.Beeld OPENVLD

Met een fietstocht door Mechelen heeft Open Vld de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen afgetrapt, met focus op de grote steden. Rutten noemt Gent, Oostende, Brugge en Vilvoorde expliciet als steden waar Open Vld kans maakt op de sjerp.

De liberalen hebben momenteel twee burgemeesters in de dertien Vlaamse centrumsteden. Als je Brussel en Vilvoorde even meerekent, zitten zeven van de vijftien grote steden mee in het bestuur. Om de campagne af te trappen kwamen de lijsttrekkers samen in congrescentrum Lamot, “om ideeën uit te wisselen en van elkaar te leren” met daarna een fietstocht.

Gwendolyn Rutten sprak er voor het eerst haar concrete ambities uit. "Het aantal blauwe burgemeesters in de steden moet minstens verdubbeld worden", stelde ze. "Het aantal steden waar de liberalen mee in het bestuur zitten, moet meer dan de helft worden."

In Mechelen en Kortrijk delen Bart Somers en Vincent Van Quickenborne nu al de lakens uit. Rutten noemt Gent, Oostende, Brugge en Vilvoorde expliciet als steden waar Open Vld kans maakt op de sjerp.

Opnemen tegen de socialisten

In Gent loopt Mathias De Clercq al langer over van ambitie, maar de kloof met het rood-groene kartel is groot om te overbruggen. Door ook een alternatieve coalitie te vormen, met N-VA en CD&V, kan hij aan de macht komen.

Vlaams minister Bart Tommelein hoopt in Oostende om de sjerp over te nemen van sp.a’er Johan Vande Lanotte. Hij ruikt zijn kans in de coalitievorming, waarbij een alliantie of met N-VA of met sp.a mogelijk is. "Ik lig in het midden van het bed”, zei hij daar eerder over. Vergeet niet dat Open Vld in 2012 pas de derde partij was met 13,4 procent, achter N-VA (22,7 procent) en sp.a (32,1).
 
Ook in Vilvoorde en Brugge zetelt er nu een socialistische burgemeester. Respectievelijk Jo De Ro en Mercedes Van Volcem hopen daar over te nemen.

Wat opvalt, de twee zetelende blauwe stadsburgemeesters komen in oktober niet op onder de Open Vld-vlag

Afgelopen weekend zei sp.a-voorzitter John Crombez dat hij zijn conclusies zou trekken, mocht het resultaat slecht zijn in de steden. De socialisten hebben nu vijf burgemeesters in de vijftien grote steden die de liberalen naar voor schuiven. “Wij brengen een heel andere boodschap”, zei Rutten. “Dit is een gezonde, positieve ambitie.” 

Wat opvalt, de twee zetelende blauwe stadsburgemeesters komen in oktober niet op onder de Open Vld-vlag. Somers komt in Mechelen op met een stadslijst in samenwerking met onder meer Groen, Van Quickenborne koos in Kortrijk voor een open burgerlijst onder naam #TeamBurgemeester. "Maar het zijn wel twee volbloedliberalen", zei Rutten daarover.

Met deze persconferentie legt Open Vld de klemtoon op de steden. “Ze kunnen de motor zijn van een vooruitstrevend lokaal beleid”, zegt Mechels burgemeester Bart Somers daarover. Later krijgen de kleinere gemeenten de aandacht. "Die blijven belangrijk voor ons", vulde Rutten aan. "We hebben 70 burgemeesters over heel Vlaanderen. Het is niet het ene of het andere.”

Bart Somers en Gwendolyn Rutten.Beeld Belga
De liberalen rijden zich warm voor de verkiezingen.Beeld Belga