© SVDS

Agressieve ganzen vallen parkbezoekers aan: “Mensen zullen zich moeten aanpassen”

Twee ganzen die in het park Papenhof wonen gedragen zich de laatste maanden bijzonder agressief ten opzichte van de parkbezoekers. Het stadsbestuur zal daarom een bordje plaatsen om te waarschuwen.

“De ganzen verblijven al sinds jaar en dag in het parkje en dat heeft nooit voor problemen gezorgd”, zegt buurtbewoner Bart Ceulemans. “Maar enkele maanden geleden werden ze plots heel erg agressief tegen alles en iedereen dat te dicht in hun buurt kwam. Ze blazen, komen naar je toe gelopen met hun bek open en ik vermoed dat ze ook wel durven bijten, maar zo ver is het gelukkig nog niet gekomen. Ik ben zelf al een aantal keer moeten gaan lopen toen ik met mijn zoontje in het park was.”

“Vooral wanneer de ganzen op het padje staan vormt het een probleem. Ze laten je dan gewoon niet passeren”, klinkt het. “Maar laatst was ik met mijn zoontje aan het schommelen toen ze ons aanvielen. Dan is het rap gedaan met het plezier natuurlijk. Ik denk dat dat toch niet de bedoeling kan zijn?”

“Van mij moeten ze de dieren absoluut niet afmaken, dat zou ik erg jammer vinden”, aldus Ceulemans. “Maar deze situatie is toch ook niet echt oké. Vooral voor kinderen, die al eens naar de dieren durven toelopen, is dit echt gevaarlijk. Misschien dat ze tijdelijk kunnen verhuizen naar een plek waar ze tot rust kunnen komen? Want naar verluidt zijn ze zich zo gaan gedragen nadat enkele jongeren hen aanvielen met stokken. Sindsdien zien ze elke parkbezoeker als een bedreiging.”

Voorlopig zullen de vogels echter niet moeten verhuizen. “Er zijn een tweetal redenen waarom ze zich anders gedragen”, vertelt schepen van Natuur- en groenontwikkeling Marina De Bie (Groen). “Enerzijds zijn er inderdaad bezoekers die de ganzen opjagen, en anderzijds komt het broedseizoen er ook weer aan. Dat maakt dat ze hun territorium beter willen verdedigen. We gaan de situatie opvolgen en zullen ook een bordje in het park plaatsen om aan de bezoekers te vragen de ganzen met rust te laten.”

“Verdere maatregelen zullen we voorlopig niet nemen”, aldus De Bie. “Het wegnemen van de vogels is echt wel het allerlaatste redmiddel omdat ze daar thuis horen. Dat is voorlopig dus nog niet aan de orde. De mensen zullen zich, zeker tijdens het broedseizoen, wel moeten aanpassen aan de dieren.”