© ISOPIX

Verenigde Staten wijzen 95-jarige nazikampbewaker het land uit

Een voormalige nazikamp­bewaker die sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog in de Verenigde Staten leefde, is naar Duitsland uitgewezen.

blg

Jakiw Palij, in Polen geboren en vandaag 95 jaar oud, werkte in 1941 als SS-assistent in het werkkamp Trawniki, waar ruim zesduizend joden werden uitgeroeid.

Palij migreerde in 1949 naar de Verenigde Staten en kreeg acht jaar later de Amerikaanse nationaliteit. Die werd hem in 2003 afgenomen omdat hij gelogen had over zijn SS-verleden. De procureur zei toen dat de kampbewaker gevangenen had verhinderd te ontsnappen en dat hij “rechtstreeks had bijgedragen tot hun uitmoording”, wat Palij ontkende.

Sterke boodschap

Ondanks herhaaldelijke verzoeken van de Amerikaanse autoriteiten en betogingen voor zijn woning in New York kon Palij lange tijd niet uitgewezen worden. “Hij loog over het feit dat hij nazi was en bleef gedurende decennia in de Verenigde Staten. Zijn uitwijzing geeft een sterke boodschap: zij die nazimisdaden en andere schendingen van de mensenrechten mogelijk maakten, worden niet ­geduld in de VS en zullen geen toevlucht krijgen op Amerikaanse bodem”, zei het Witte Huis in een mededeling.

De man, die gisterochtend op de luchthaven van Düsseldorf is geland, werd volgens de Duitse pers naar een geriatrisch centrum bij Münster gebracht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER