Ardian (18) bedreigd met uitwijzing maar voorlopig wel terug naar school: “Kinderen die slapen in de klas, beseffen niet welke kansen ze krijgen”

© emd

Ardian (18) en zijn zus Merita (20), die ons land misschien moeten verlaten, kunnen voorlopig terug naar huis en naar school. De jongeman uit Macedonië bedankte bij zijn terugkeer op de speelplaats van het IKSO in Denderleeuw iedereen die hem de jongste weken en maanden heeft gesteund.

Elke Meert

Het Macedonische gezin Nuhiji verblijft al acht jaar in Denderleeuw maar is al jaren verwikkeld in een procedure om geldige verblijfspapieren te krijgen. Moeder Zegavete en oma Hajrije werden in februari opgepakt en naar een asielcentrum gebracht. Ardian en zijn zus Merita leefden sindsdien ondergedoken, met hun vader, en konden niet meer naar school.

Deze week kwam daar verandering in. “Onze advocaat startte de regularisatieprocedure en in de tussentijd mogen we opnieuw naar huis en naar school”, vertelt Ardian. “Het is nu bang wachten op meer nieuws. Mijn mama is twee weken geleden wel al teruggestuurd naar Macedonië, mijn oma een week later.”

Schandalig

De jongen vindt het “schandalig” dat zijn oma, die niet goed Nederlands spreekt en veel medicatie moet nemen, nog een week alleen in het asielcentrum heeft moeten zitten.

“Afgelopen dinsdag was er een zitting over de uitzetting van mijn mama en oma. Vrijdag (vandaag, nvdr) weten we normaal gezien of ze al dan niet mogen terugkeren naar België. Het is nu heel moeilijk voor ons, omdat we een deel van de familie moeten missen. Nu mama in Macedonië zit, moeten wij voor onszelf zorgen, en bijvoorbeeld uitzoeken hoe de wasmachine werkt.”

Notities gebruiken

Sinds deze week volgt Ardian opnieuw les in het IKSO Denderleeuw terwijl Merita examens aflegt aan de Karel de Grote-hogeschool in Antwerpen. “Het leek dinsdag wel opnieuw een eerste schooldag”, vertelt Ardian. “Iedereen was vriendelijk en vroeg me of ik definitief mag blijven.”

“Van sommige schoolvakken heb ik niet zo veel gemist, voor andere vakken mag ik notities van medeleerlingen gebruiken. Ik ben alleszins blij om terug te zijn. Veel kinderen zitten half te slapen in de klas terwijl ze niet beseffen welke mogelijkheden ze hier krijgen.”

“Op school kan ik tenminste iets doen”, zo gaat de jongeman verder. “Toen we ondergedoken zaten, kwamen we wekenlang niet buiten, uit angst om opgepakt te worden. We keken wat televisie en wachtten op positief nieuws.”

Vreemd land

Ardian hoopt dat hij in ons land kan blijven, om zijn middelbaar diploma te halen en eventueel ook om verder te studeren. Informatica. “In Macedonië kan je ook wel studeren, maar is er amper werk en dat is dan nog slecht betaald. Uiteindelijk speelt ons leven zich in België af. We zijn hier opgegroeid en als ik zou moeten terugkeren, is dat naar een vreemd land waarvan ik amper iets weet.”

Bij zijn terugkeer naar school bedankte Ardian, onder luid applaus, zijn vrienden, medeleerlingen, de directie en het personeel van het IKSO voor de petitie, de optocht en brieven die ze afgaven aan het kabinet van staatssecretaris voor Asiel Theo Francken (N-VA). “Ik had nooit gedacht dat er zo veel mensen bereid waren om te helpen”, aldus de tiener. “Het is dankzij hen dat ik hier nu sta. Hopelijk is al die moeite niet voor niets geweest.”