Heeft de wolf in Vlaanderen toegeslagen? “Alles wijst erop dat het hier om een wolvenaanval gaat”

© Belga, Billy Herman

Twee gedode schapen, met een beet in de hals. En eentje dat nog net kon worden ­gered. Dat trof een landbouwer uit het Kempense Meerhout zaterdagochtend aan. “Alles wijst op een aanval van wolf Naya”, klinkt het bij het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek. Een DNA-onderzoek moet nu uitsluitsel bieden.

Rutger Luiten en Benjamin Praet

“Het Meldpunt Wolven ontving zaterdagochtend een oproep van een boer uit Meerhout. Drie van zijn schapen waren de nacht ervoor aangevallen. Twee van hen overleefden het niet”, zegt Jan Loos van Landschap vzw, de natuurvereniging achter het meldpunt. Dezelfde dag ­werden nog DNA-stalen genomen. “Dat onderzoek moet nog worden afgerond”, zegt Koen Van Muylem, woordvoerder van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO). “Maar voorlopig wijst alles op een wolvenaanval”, zegt Jan Loos. “De manier waarop de schapen gedood zijn – met een halsbeet – en de bijna chirurgische precisie waarmee de aanvaller zich te goed heeft gedaan aan een van de karkassen. Er werden ook sporen gevonden aan de oever van een pas geruimde beek in de buurt.”

Het is uiteindelijk het Agentschap voor Natuur en Bos dat aan de hand van de bevindingen in het dossier een beslissing zal nemen. Op basis daarvan kan de landbouwer aanspraak maken op een schadevergoeding.

© Billy Herman

Wilde prooien

Blijkt het effectief een wolvenaanval, dan gaat het met alle waarschijnlijkheid om de wolvin Naya, die intussen bijna drie weken op Vlaamse bodem verblijft. Ze leek in Beringen en in de buurt van het militaire domein in Leopoldsburg een voorlopig leefgebied te hebben gevonden, maar de afstand tussen Meerhout en het domein is amper 20 kilometer. “Geen probleem voor een wolf, want die legt makkelijk 50 kilometer op een dag af”, zegt Van Muylem.

Van nature hebben wolven een voorkeur voor wilde prooien zoals reeën en everzwijnen. “Maar die blijven niet rustig wachten en maken zich snel uit de voeten. Als het alternatief erin bestaat om een mak schaap aan te vallen, zal de wolf in sommige gevallen voor dat laatste kiezen”, zegt Jan Loos.

Het parcours van Naya kan worden getraceerd dankzij een gps-band van Duitse onderzoekers. De wolvin maakt immers deel uit van een onderzoeksproject van de universiteit van Dresden, dat sinds oktober 2016 verschillende wolven volgt op hun tocht door Europa. De data van de gps komen echter met vertraging binnen.

© Bruno Vaes

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen