Sieben Devalckeneer: “Gravel zit enorm in de lift en als je wil presteren op het allerhoogste niveau, moet je deelnemen aan die buitenlandse wedstrijden.”© RR

Sieben Devalckeneer start met eigen profteam aan BK gravel: “Door mijn thesis zijn de ambities wat aangepast”

Kalmthout/Turnhout -

Vandaag wordt in Turnhout het BK Gravel gereden. Alle ogen zijn gericht op Toon Aerts, winnaar in de UCI Gravel Series van Valkenburg afgelopen weekend. Opvallend: tussen de profs zal ook Sieben Devalckeneer starten, met zijn eigen profteam PlugPlugGravel. “Al blijf ik voortwerken als sportkinesist”, aldus de renner uit Kalmthout.

Dries Van Thielen

Devalckeneer is zeker geen onbekend figuur in het fietswereldje, maar dan moet je toch iets verder kijken dan het klassieke milieu. Zo pakte de Kalmthoutenaar een tweede plek op het BK e-cycling, verscherpte hij in 2021 het Belgisch record Everesting (ondertussen afgenomen door Jakob Mignon), kaapte hij een bronzen plak weg op het WK Gran Fondo in Trento, … en ga zo maar door.

LEES OOK. Van een ex-Rode Duivel tot Greg Van Avermaet en Toon Aerts: BK gravel lokt sporters uit hele waaier aan disciplines

Nu start hij met zijn eigen gravelteam. En dat begon allemaal een beetje op tv. “In het VTM-programma Wat zou je doen stelde ik voor om tijdelijk te stoppen met mijn job en me volledig toe te leggen op gravelwedstrijden als prof. Het publiek stemde positief, maar daarna ging het bergaf. In de periode tussen de opnames en de uitzending van het programma kreeg ik last van klierkoorts waardoor ik weken, zelfs maanden niet op de fiets zat.”

Eigen team

Ondertussen is de ziekte verleden tijd. “Samen met het Antwerpse Cycling Agency Count Me In gingen we op zoek naar sponsors. Enkele partners zijn al ingestapt, maar we blijven zoeken. Ze zullen wel komen als ik kan overtuigen met mijn resultaten.”

Waarom start Devalckeneer met een eigen team? “Zo uniek is dat eigenlijk niet in de gravelwereld. Lawrence Naesen, Kevin Panhuyzen, … allemaal rijden ze voor een eigen team. In tegenstelling tot de VS zijn er in België ook niet veel gravelteams. Waarom ik ermee start? Om meer deel te kunnen nemen aan buitenlandse avonturen. Gravel zit enorm in de lift en als je wil presteren op het allerhoogste niveau, moet je deelnemen aan die buitenlandse wedstrijden. We noemen het wel een profploeg, maar ik blijf wel actief als sportkinesist.”

© RR

Afgelopen weekend stond Devalckeneer net als Toon Aerts ook aan de start van de UCI Gravel Series Valkenburg, maar moest hij opgeven door pech. “Ik zat in het groepje net achter de favorieten, tot ik in een spijker reed. Doodzonde, want ik reed net op een plekje dat me rechtstreeks toegang gaf tot het WK in Leuven. Al was ik niet de enige die daar pech kende: Tom Meeusen reed ook op net dezelfde plek lek, enkele kilometers eerder.”

LEES OOK. VIDEO. Toon Aerts viert zijn eerste zege in meer dan twee jaar in stijl, ook Van Avermaet en Bakelants in top 10

Voor het BK in Turnhout start Devalckeneer met getemperde ambities. “Het was de bedoeling om het parcours nog te gaan verkennen, maar dat is er door het werk en mijn thesis-deadline in de osteopathie allemaal niet van gekomen. Al ga ik mij wel proberen te tonen, net als in Valkenburg”, besluit Devalckeneer.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Veldrijden