Het academieorkest Orkano van AMWN repeteert in KunstMark(t).© ram

Twee academies vinden nieuwe thuis in gebouw KunstMark(t): “Eigen smoel draagt bij tot de zichtbaarheid”

Merksplas -

De vroegere gebouwen van Markdal in de Kloosterstraat in Merksplas hebben een nieuwe invulling gekregen. De Academie voor Muziek en Woord de Noorderkempen (AMWN) en kunstacademie IKO namen er hun intrek. Zo zit hun kunstonderwijs in Merksplas voortaan gecentraliseerd.

Ronny van den Ackerveken

AMWN werd in 1981 opgericht en is actief in zes gemeenten. In Merksplas was er tot voor kort nog geen vaste locatie. “De activiteiten zaten verspreid over meerdere locaties”, legt schepen van Onderwijs Monique Quirynen (Leefbaar Merksplas) uit. “De meeste lessen vonden plaats in de gemeenteschool. Een alternatieve huisvesting vinden bleek niet eenvoudig. Tot enkele jaren geleden de vzw Markdal, die intussen MarkSaam heet, een nieuwbouw ging zetten. Het oude gebouw kwam leeg en staat op grond van de gemeente. Na onder andere het uitbreken van enkele muren en het vernieuwen van sanitair en elektriciteit was alles klaar.”

“De naam van het gebouw voor de academies is KunstMark(t). We vonden dat het woord kunst er in moest zitten. Mark verwijst naar de rivier die door de meeste gemeenten van AMWN stroomt. Het deeltijds kunstonderwijs heeft eindelijk een eigen schoolgebouw in Merksplas.”

Kunstacademie IKO heeft in KunstMark(t) twee kinderateliers.© ram

Kruisbestuiving

AMWN biedt de opleidingen muziek, woord & drama en dans aan. Voor beeldende kunst kan je bij IKO terecht. Directeur Maartje Siebelink van AMWN is tevreden over de nieuwe locatie. “De herkenbaarheid en aanwezigheid in een gemeenschap is voor onze academie belangrijk. Ook een eigen smoel draagt bij tot de zichtbaarheid. Met een gebouw op wandelafstand van het centrum zitten we hier perfect. De afdeling dans blijft wel in sportcentrum ’t Hofeind. Het is fijn dat we met de collega’s van IKO kunnen samenzitten. De gezamenlijke leraarskamer zorgt ongetwijfeld voor een kruisbestuiving.”

IKO is aan het tweede schooljaar bezig in Merksplas. “We hebben twee kinderateliers en mochten al 68 leerlingen ontvangen”, vertelt directeur Luc Dockx. “Volgend schooljaar komt er een jongerenatelier bij voor leerlingen van het middelbaar. Deze nieuwe plek is een ankerpunt voor het kunstonderwijs in Merksplas.”

Directeurs Maartje Siebelink van AMWN en Luc Dockx van IKO onthullen met schepen Monique Quirynen en burgemeester Frank Wilrycx het bord met de nieuwe naam.© ram

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners