Nieuwe klacht tegen directeur M HKA na eerder bemiddelingstraject: “Het gaat vooral over verbale agressie”

Na eerdere klachten over toxisch leiderschap tegen de Gentse directeur van het S.M.A.K. ligt nu ook Bart De Baere, de directeur van het Museum voor Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA), onder vuur. Medewerkers dienden een jaar geleden al een anonieme klacht over hem in bij het Departement Cultuur. Recent volgde nog een nieuwe klacht bij het meldpunt van de Vlaamse Overheid. “Tweemaal heb ik aangeboden te praten, maar dat is er niet van gekomen”, aldus De Baere.

David Van Turnhout

LEES OOK. S.M.A.K.-directeur Van Cauteren in opspraak na klachten over toxisch leiderschap

De klachten tegen M HKA-directeur Bart De Baere gaan volgens betrokkenen vooral over verbale agressie. Volgens een van de anonieme klagers zou De Baere geregeld personeel afsnauwen en luid brullen tegen medewerkers. “We begrijpen dat de werkdruk voor De Baere soms erg hoog is, maar zijn houding is onhoudbaar”, klinkt het. Er zou ook sprake zijn van twee fysieke aanvaringen met De Baere. Een met een kunstenaar en een met een medewerker van het museum. De betrokkenen van de vermeende fysieke agressie waren dinsdag onbereikbaar.

Het kabinet van minister van Cultuur Jan Jambon bevestigt dat het op de hoogte is van klachten over het gedrag van De Baere. “Het Departement Cultuur heeft de ontvangen klachten ernstig genomen en heeft deze voorgelegd aan de directie van het M HKA”, luidt het. “Vervolgens is in samenspraak met het bestuur van het museum een remediëringstraject opgestart. De verdere opvolging van dit traject was in handen van de raad van bestuur van het M HKA.”

Een archiefbeeld van M HKA-directeur Bart De Baere.© Joris Herregods

Die raad van bestuur bevestigt op haar beurt het remediëringstraject, maar merkt op dat het gaat over feiten van “ongeveer een jaar geleden”. Het traject is volgens een van de bestuurders, Yolande Avontroodt (Open Vld), inmiddels ook al afgerond. Van nieuwe klachten zou de raad van bestuur nog niet op de hoogte zijn.

“Ik stelde voor dat de betrokken medewerkers met mij of met iemand van het managementteam zouden praten, maar dat is nooit gebeurd”

Bart De Baere

Directeur M HKA

Een bron bevestigt aan Gazet van Antwerpen wel dat recent een nieuwe klacht bij de Vlaamse Overheid werd ingediend om het gedrag van De Baere opnieuw aan te kaarten. “We werden naar aanleiding van de eerste klacht door de directie uitgenodigd om te komen praten over het gedrag van De Baere, maar niemand durfde. Er volgde een anonieme brief van vijf pagina’s, gericht aan de directie. In de realiteit is er weinig veranderd en is de sfeer onder de medewerkers van het M HKA nog altijd gespannen”, klinkt het.

Verdwenen kunstwerk

De spanningen tussen De Baere en de medewerkers van het M HKA werden nog op de spits gedreven door het vreemde verhaal over een verdwenen kunstwerk van kunstenaar Jim Durham. Het werk was privé-eigendom van De Baere. Hij stockeerde het in opslagplaatsen van ondernemer Fernand Huts die werden gehuurd en gebruikt door het M HKA. Het werk verdween echter spoorloos en zou per ongeluk vernietigd zijn. De verzekeringsmaatschappij weigerde uit te betalen, onder andere wegens het ontbreken van een bruikleenovereenkomst. De Baere – en vreemd genoeg ook het M HKA – trokken gezamenlijk naar de rechtbank omdat De Baere geen rechtstreekse overeenkomst had met de verzekeraar, maar wel een bruikleenovereenkomst met het M HKA. De Baere en het M HKA haalden in eerste aanleg hun gelijk. De verzekeraar ging in beroep en de zaak is nog hangende.

Bart De Baere: “Moeilijk om te reageren om anonieme beschuldigingen”

In een reactie op de beschuldigingen door medewerkers reageert De Baere dat hij en het managementteam het nodige hebben gedaan om een veilige omgeving te creëren voor de medewerkers. “Ik stelde voor dat de betrokken medewerkers met mij of met iemand van het managementteam zouden praten, maar dat is nooit gebeurd. Ik heb ook aangeboden om te gaan babbelen met de mensen van de personeelsdienst. Dat zijn heel zachte mensen, maar ook dat is nooit gebeurd. Het is moeilijk te reageren op anonieme beschuldigingen”, zegt De Baere.

Hij zegt nooit fysiek agressief te zijn geweest naar medewerkers toe, maar hij herinnert zich nog wel de fysieke aanvaring met een kunstenaar op het terras van de Fondazione Prada in Milaan. “De kunstenaar stak zijn middelvinger naar me uit en noemde me een rechtse bal. Ik heb toen zijn vinger gegrepen en de man is tegen de grond gegaan. Ik heb respect voor kunstenaars, maar ook zij moeten respect hebben voor andere mensen”, besluit hij. (dvt)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER