Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen

Herlees - Vlaams Belang grote winnaar van verkiezingen

Tom Van Grieken (VB) viert de overwinning.Beeld Bas Bogaerts

Herlees hier het relaas van de verkiezingszondag. Voor verdere berichtgeving verwijzen we u door naar onze nieuwe liveblog maandagmorgen.

• Download de app van De Morgen en ontvang als eerste een bericht bij belangrijk nieuws
• Bekijk de uitslagen van deze verkiezingen terwijl ze live binnenlopen

Live

  1. Einde liveblog

    We sluiten de liveblog van deze verkiezingsdag bij deze af. Voor verdere berichtgeving verwijzen we u door naar ons dossier verkiezingen 2019 en onze nieuwe liveblog maandagmorgen.

    Ontvang de nieuwste verkiezingsupdates in uw mailbox:

  2. Michel blijft overeind: ‘De MR is solide en robuust’

    Game over voor Michel II? Wellicht, maar toch was er bij de MR reden tot vreugde: in de onderlinge strijd van de Waalse partijen werden de liberalen niet overspoeld door de groene golf van Ecolo. “Na vijf jaar keiharde oppositie blijven we de op een na grootste Waalse politieke familie.”

  3. Hoe de N-VA de verkiezingen verloor

    Winst en verlies liggen soms dicht bij elkaar. De N-VA blijft ook na deze verkiezingen de grootste partij van Vlaanderen, en toch gaf voorzitter Bart De Wever in zijn speech toe: ‘We hebben deze verkiezingen verloren.’

  4. Hilde Crevits: ‘Dit was de campagne van mijn leven’

    Hilde Crevits kon de campagne van CD&V niet redden en laat haar minister-presidentschap varen. ‘We moeten uitzoeken hoe we het brede publiek weer kunnen aanspreken.’

    Hilde Crevits.Beeld Wouter Van Vooren
  5. Griekse premier kondigt vervroegde parlementsverkiezingen aan


    De Griekse premier Alexis Tsipras.Beeld AP

    De Griekse premier Alexis Tsipras gaat in zijn land vervroegde parlementsverkiezingen organiseren, zo heeft hij zondagavond aangekondigd. Zijn partij, het linkse Syriza, heeft een duidelijke nederlaag geleden bij de Europese verkiezingen.

    Syriza ligt ongeveer 8 procentpunt achterop ten opzichte van de centrumrechtse oppositiepartij Nea Dimokratia (ND), zo blijkt uit de exitpolls en de voorlopige resultaten van de Europese verkiezingen.

    Tsipras wil de algemene verkiezingen "onmiddellijk" laten plaatsvinden na de tweede ronde van de lokale verkiezingen, die op 2 juni georganiseerd worden. Volgens mediaberichten zou dat neerkomen op verkiezingen eind volgende maand, maar een officiële datum is er nog niet.

    De parlementsverkiezingen in Griekenland waren oorspronkelijk voorzien voor oktober. 

  6. Geert Bourgeois haalt meer voorkeursstemmen dan Guy Verhofstadt en Kris Peeters

    Met bijna alle stemmen geteld haalt Geert Bourgeois (N-VA), meer dan 305.000 voorkeursstemmen. Fors meer dan Guy Verhofstadt (Open Vld), die er nu 286.000 heeft, en Kris peeters, die er op dit moment 225.000 heeft.

    Geert Bourgeois.Beeld Photo News
  7. Vlaams Belang wint 2 Europese zetels, N-VA en Open Vld verliezen er 1

    De N-VA is haar status van grootste Vlaamse partij in het Europees Parlement kwijt. De partij moet 1 zetel inleveren en komt uit op 3. Net als Vlaams Belang, dat 2 zetels wint. Open Vld is de andere verliezer en zakt van 3 naar 2 zetels. Dat blijft uit de quasi volledige officiële uitslag van de Europese verkiezingen. Groen had gehoopt 2 afgevaardigden naar het Europees Parlement te sturen, maar blijft steken op 1 zetel. CD&V behoudt zijn 2 zetels, sp.a zijn ene zetel. 

  8. Bart De Wever haalt meeste Vlaamse voorkeurstemmen

    De N-VA mag dan verlies geïncasseerd hebben, de populariteit van voorzitter Bart De Wever taant niet. Met bijna alle stemmen geteld, klokt hij af op meer dan 242.000 voorkeurstemmen. Daarmee is hij met grote voorsprong de populairste politicus bij de Vlaamse verkiezingen. Ter vergelijking: op de tweede plaats staat Filip Dewinter (Vlaams Belang) met ruim 93.000 voorkeurstemmen en op de derde plaats Hilde Crevits (CD&V) met ruim 74.000 voorkeurstemmen.


    Beeld Reporters / GYS
  9. Zo bruin als Vlaanderen kleurt, zo groen is Brussel

    In Wallonië en Brussel lijkt MR de schade te beperken, terwijl de PS verliest. Ecolo boekt beperkte winst, net als de communistische PTB. Toch ging ook in Franstalig België de aandacht vooral naar de resultaten in Vlaanderen.

    Verkiezingsavond bij Ecolo.Beeld Reporters / HERCHAFT
  10. Liberalen en Groenen worden spelverdelers in het Europees Parlement

    De Europese Volkspartij (EVP) van de christendemocraten en de sociaaldemocraten (S&D) verliezen de meerderheid die ze veertig jaar hadden in het Europees Parlement. Ze zullen de liberalen en groenen nodig hebben om samen een pro-Europese meerderheid te vormen tegen de eurosceptische en populistische partijen.

    Guy Verhofstadt verliest fors in eigen land, maar wint Europees.Beeld ISOPIX
  11. Europese resultaten lopen binnen

    De Europese resultaten beginnen binnen te lopen en volgen de regionale trend. N-VA, Open Vld en CD&V verliezen elk een viertal procent. Vlaams Belang wint er 12. Groen en sp.a flirten allebei met de 10 procent-grens.

    Bekijk alle resultaten hier

  12. Ondanks historisch dieptepunt: Di Rupo neemt vanaf woensdag initiatief in Wallonië

    PS-voorzitter Elio Di Rupo wil vanaf woensdag het initiatief nemen in het Waals parlement en de Franstalige gemeenschap voor de regeringsvorming. De socialisten blijven naar alle waarschijnlijkheid immers de grootsten in het Waals parlement - met twee derde van de stemmen geteld haalt de partij iets meer dan 25 procent - ondanks een historisch dieptepunt. De PS is daarom van plan het initiatief te nemen. 


    Elio Di Rupo.Beeld BELGA
  13. Radicaal-rechts wint, traditioneel bloedt: wat u moet weten over de verkiezingen 2019

    De bureaus zijn dicht, alle stemmen voor de verkiezingen van 2019 zijn uitgebracht. De uitslagen bepalen wie de komende jaren op federaal, gewestelijk én Europees niveau de lakens uitdeelt. Dit zijn alle feiten op een rij.

  14. Krijg morgenochtend de eerste verkiezingsupdates

  15. Sp.a en Groen in nek-aan-nekrace

    De linkse partijen sp.a en Groen bikkelen voor de positie van grootste linkse partij van Vlaanderen. Beiden schommelen rond de 10 procent in de laatste resultaten. Bijna 90 procent van de resultaten zijn geteld.

    Volg live: alle resultaten op een rij

    Sp.a incasseert verliezen.Beeld Stefaan Temmerman
  16. PS blijft voorlopig grootste in Wallonië, voor MR en Ecolo

    In het Waals Parlement worden de krachtverhoudingen definitiever. Met bijna twee derde van de stemmen geteld blijft de PS ondanks verlies de grootste, voor MR en Ecolo. PVDA en cdH bikkelen om de vierde plaats.

    De PS haalt voorlopig iets meer dan 25 procent van de stemmen in Wallonië. De socialisten verliezen 5,7 procentpunt, maar blijven wel de grootste. De MR wordt opnieuw de op één na grootste. De liberalen doen er 4,4 procentpunt af en komen momenteel op 22,3 procent.

    Ecolo is samen met PVDA de grote winnaar. De Groenen doen er meer dan 6,4 procentpunt bij en worden derde, met een resultaat rond de 15 procent. PVDA stijgt met 6,7 procentpunt en schommelt momenteel rond de 12,5 procent.

    De extreemlinkse partij wordt op de voet gevolgd door cdH, dat licht verliest en rond 12,4 procent scoort. DéFI, de PP en de Listes Destexhe halen de kiesdrempel voorlopig niet. 

  17. Welke regeringen zijn mogelijk? Bouw zelf de coalitie

    Het parlementaire landschap is zowel in Vlaanderen als Wallonië stevig hertekend. Welke regeerformules zijn mogelijk na de forse winst van Vlaams Belang en PVDA in Wallonië? Bouw hier zelf uw coalities.

  18. Rutten scherp voor N-VA: 'Je moet niet verbaasd zijn dat je zaait wat je oogst'

    Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten heeft zich in het kopstukkendebat op de VRT scherp uitgelaten tegen N-VA over de verkiezingsuitslag. En ze verwees daarbij naar het migratiethema, waarover de N-VA de regering zelfs liet vallen eind vorig jaar. "Als je er zelf een thema van maakt, moet je niet verbaasd zijn dat je zaait wat je oogst", zei een kwade Rutten.


    Gwendolyn Rutten (Open Vld).Beeld Tomas Sisk / Photo News
  19. Er is een kleine winnaar (PVDA), maar er is ook een grote winnaar (Vlaams Belang). De algemene beweging is geen groene golf, het is een andere golf geworden. Waar de kiezer van wakker ligt, lijkt me duidelijk
    N-VA-voorzitter Bart De Wever op het VRT-voorzittersdebat
  20. PS hoopt dat cordon sanitaire standhoudt

    "Ik hoop dat de democratische traditionele partijen het cordon sanitaire trouw blijven", zegt PS-kopstuk Paul Magnette aan VRT NWS. "Anders wordt het een extreem moeilijke situatie. En dat zou ook het imago van België en Europa aantasten.”

  21. Kyra Gantois (Youth for climate): 'Teleurgesteld'

    ‘Ik ben verrast. Ik dacht dat we iets hadden bereikt, omdat klimaat zo’n groot thema was geworden. Maar Vlaanderen stemt vooral op de twee partijen die níét inzetten op klimaat.’ Klimaatactiviste Kyra Gantois reageert teleurgesteld op de verkiezingsuitslag.  Dat Vlaams Belang de grote overwinnaar is, maakt haar bang voor de toekomst.

  22. Jambon: 'We vinden dat je met het Vlaams Belang moet kunnen praten, maar tot nu toe heeft hun retoriek dat altijd onmogelijk gemaakt'

    Jan Jambon moet toegeven: de eerste verkiezinsgnederlaag sinds lang voor de N-VA komt hard aan. Net zoals de andere N-VA-kopstukken wil hij zich voorlopig niet ten gronde uitspreken over het cordon sanitaire. "Tot nu toe heeft hun retoriek en de figuren die zij naar voren schoven het altijd onmogelijk gemaakt samen te werken", zegt hij in een interview met deze krant.

  23. Hoe zal de puzzel gelegd worden?

    Hoofdredacteur Bart Eeckhout analyseert de verkiezingsuitslag en blikt vooruit op de regeringsvorming: "Op Vlaams niveau kan het snel beklonken zijn. Als Bart De Wever inderdaad minister-president wil worden, dan kan hij dat. Federaal wordt het moeilijker."

  24. ‘De kiezer is geradicaliseerd’: Carl Devos trekt 5 lessen uit de verkiezingen

    ‘De groene golf die werd verwacht bleef uit, terwijl de enorme opmars van het Vlaams Belang de centrumpartijen zwaar gehavend achterlaat. Dit worden loodzware coalitiegesprekken.’ Politicoloog Carl Devos trekt vijf lessen uit deze verkiezingsdag. 

  25. Bijna 80 procent van de stemmen geteld.

    Bijna 80 procent van de Vlaamse stemmen voor het Vlaamse en federale niveau zijn geteld. Volg alle resultaten hier.

  26. Calvo: 'Uiteraard hadden we graag nog meer gescoord'

    "Het is opnieuw een groei, de vierde keer na elkaar. Uiteraard hadden we graag nog wat meer gescoord. Maar dit was een campagne van een tegen allen. Dan zijn wij trots dat we stappen vooruit zetten." Groen-fractieleider Kristof Calvo is positief over de score van zijn partij. Groen wint slechts twee zetels in de Kamer en had duidelijk meer verwacht. De groene golf bleek een oppervlakkige rimpeling te zijn.


    Beeld BELGA
  27. Bourgeois: 'Handelen naar signaal kiezer'

    De volgende regering zal de "bescherming van de identiteit ernstig moeten nemen". Dat zegt N-VA-lijsttrekker voor Europa Geert Bourgeois. Hij vindt dat er "toch eens gehandeld moet worden" naar het signaal van de kiezer.

    "De volgende regering zal er een moeten zijn die identiteit echt ernstig neemt en op het Europese vlak gaat eisen dat er maatregelen komen, zodat er geen open grenzen zijn voor onwettige migratie", zegt Bourgeois. "Dat is het signaal, waarvan ik verwacht dat het elders in Europa ook gegeven zal worden. Daar moet je toch eens naar handelen en niet telkens zeggen dat het een signaal is en er niets mee te doen."

  28. Almaci (Groen): 'Vierde verkiezingsoverwinning op rij'

    Groen-voorzitter Meyrem Almaci is "fier op het ongelooflijke resultaat". De groene fractie zou nog de grootste kunnen worden in de Kamer. De winst van Groen is, met zo'n 10 procent, echter een pak minder dan voorspeld. Toch stipt Almaci aan dat dit de vierde verkiezingsoverwinning op rij is voor haar partij.

    Een pak meer euforie is er bij Ecolo, dat de score van 2014 nagenoeg verdubbelt. In de Kamer zou Ecolo van zes naar dertien zetels stijgen. Groen zou er twee bij krijgen en op acht eindigen.

    Beeld Photo News
  29. Technische problemen zorgen voor vertraging in Waalse resultaten

    In Wallonië strooien technische problemen roet in het eten: het gros van de resultaten laat nog op zich wachten, omdat het doorsturen van de resultaten van de telbureaus naar Binnenlandse Zaken niet vlot verloopt.

    Terwijl de tendensen in Vlaanderen al even duidelijk zijn, is het in het zuiden van het land nog altijd wachten op een algemeen beeld. In Wallonië is nog altijd maar een derde van de stemmen voor het Waals Parlement geteld, voor de Kamer ligt het aantal getelde bureaus amper hoger. Door problemen met de informatica geraken de resultaten van de telbureaus maar moeilijk tot bij Binnenlandse Zaken, die de officiële uitslagen communiceert. Ook voor Brussel zijn er problemen vastgesteld.

  30. Hans Bonte (sp.a): 'Risico groot dat deze stembusgang polarisering in samenleving vergroot'

    Volgens Vilvoords burgemeester en uittredend volksvertegenwoordiger Hans Bonte (sp.a) is het risico groot dat deze stembusgang de polarisering in de samenleving versterkt. "Het werk van burgemeesters in hyperdiverse steden zoals Vilvoorde, die bruggen willen slaan en groepen bij elkaar brengen, wordt hierdoor ongetwijfeld moeilijker", aldus Bonte.

    Bonte wijst hierbij met een beschuldigende vinger naar N-VA. "Deze partij heeft vandaag een terechte les gekregen van het Vlaams Belang, dat het origineel steeds sterker is dan de kopie", meent Bonte. Ook het duidelijk verlies van Open Vld-minister Maggie De Block schrijft hij hieraan toe.

    "Deze kiesuitslag duidt er bovendien op dat als je met de N-VA bestuurt nadien serieuze klappen krijgt. Dit maakt de situatie niet gemakkelijk om nieuwe, daadkrachtige regeringen te vormen met een breed gedragen project", aldus Bonte.

    Hans Bonte (sp.a).Beeld Lukas
  31. De Wever stuurde Van Grieken als enige felicitaties

    Bart De Wever zegt dat hij Tom Van Grieken een sms heeft gestuurd met felicitaties. Volgens Van Grieken kreeg hij van slechts één partijvoorzitter een bericht. Dat is dus De Wever.

    Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken.Beeld EPA
  32. N-VA lijkt Vlaams incontournabel

    Ondanks de nederlaag blijft N-VA op Vlaams niveau wellicht onmisbaar om aan een meerderheid te komen. Hoewel Vlaams Belang en PVDA de twee winnaars van de verkiezingen zijn, sluiten zowat alle partijen samenwerking met hen uit. Zoals de kaarten nu liggen, komen de vier andere partijen, CD&V, Open Vld, Groen en sp.a, samen niet aan een meerderheid in het Vlaams Parlement.

  33. Groen grootste partij in Gent

    In kieskanton Gent wordt Groen de grootste partij. Dat blijkt uit de eerste zeer voorlopige resultaten, na de telling van 6 van de 91 bureaus. Groen wint 4,64 procentpunt tot 21,04 procent. Open Vld staat op plaats twee met 20 procent (+3,20 procentpunt), N-VA op de derde plaats met 17 procent (-4,81 procentpunt),

    Vlaams Belang is de grootste groeier, en behaalt 11,36 procent (+6 procentpunt). Sp.a verliest 8 procent en haalt nog 11,81 procent. CD&V haalt nog 7,95 procent (-5 procentpunt), PVDA stijgt tot 9 procent (+4,24 procentpunt).

  34. Extra digitale editie nu beschikbaar

    De extra digitale editie over de verkiezingen is nu beschikbaar. Download nu de app, en lees straks op uw tablet de Extra Digitale Editie.

  35. Federale regeringsvorming belooft aartsmoeilijk te worden

    Voor het eerst in een heel erg lange reeks verkiezingen moet de grootste feeststemming niet bij N-VA gezocht worden maar op haar rechterflank. De feniks Vlaams Belang krijg bijna een vijfde van de kiezers achter zich. Voor de federale regeringspartijen weegt het verlies zwaar: een doorstart van de Zweedse coalitie is onmogelijk, zelfs met cdH aan boord.

    Vlaams Belang is dé overwinnaar van deze verkiezingen.Beeld EPA
  36. Brexit-partij grote winnaar in VK

    Nigel Farage.Beeld EPA

    De anti-Europese Brexit Party lijkt de grote winnaar te zijn van de verkiezingen voor het Europees Parlement. In de eerste peiling van Britain Elects komt de nieuwe partij van Nigel Farage uit op 31,6 procent van de stemmen, melden Britse media.

    Het socialistische Labour en de pro-Europese Liberal Democrats strijden om de tweede plaats met elk 18 tot 19 procent. De Conservative Party van uittredend premier Theresa May verliest naar verwachting de helft van haar zetels en haalt slechts 12,4 procent.

    Bij een vertrek van het VK uit de EU worden hun zitjes proportioneel herverdeeld onder andere lidstaten. 

  37. EVP en sociaaldemocraten lijken meerderheid in Europa kwijt

    De christendemocratische Europese Volkspartij blijft de grootste formatie in het Europees Parlement, maar de partij moet tientallen zetels inleveren en zou niet meer samen met de sociaaldemocraten een meerderheid kunnen halen. Dat blijkt uit een projectie van de zetelverdeling op basis van exitpolls en stemintenties in de verschillende lidstaten.

    Volgens een eerste, zeer voorlopige prognose zou de EVP beslag leggen op 173 van de 751 zetels in het Europese halfrond. De voorbije legislatuur beschikte de EVP nog over 217 parlementsleden. De sociaaldemocratische S&D staat eveneens op verlies: van 187 naar 147 zetels.

    Zo zouden EVP en S&D voor het eerst sinds de rechtstreekse verkiezingen van 1979 samen geen meerderheid halen in het halfrond. Op de derde plaats komt de liberale ALDE, dat in alliantie gaat met LREM van de Franse president Emmanuel Macron. De fractie zou 102 zetels halen.

    Verrassend op een voorlopige vierde plaats staan de groenen, die dankzij een spectaculair resultaat in Duitsland van 52 naar 71 zetels zouden kunnen springen. De conservatieve ECR zou tenslotte kunnen uitkomen op 58 zetels, de uiterst rechtse ENF op 57 zetels en de EFDD van Nigel Farage op 56 zetels. Het uiterst linkse GUE zou uitkomen op 42 zetels.

  38. Crevits: 'Kans om minister-president te worden zeer onwaarschijnlijk'

    "De kans om minister-president te worden is zeer onwaarschijnlijk, het heeft geen zin om daar nog over te spreken", zegt CD&V-lijsttrekker in West-Vlaanderen Hilde Crevits. "Ik vind dit bijzonder spijtig. Ik neem mijn verantwoordelijkheid. (...) De score van Vlaams Belang baart mij verschrikkelijk veel zorgen."

    Hilde Crevits geflankeerd door partijgenoten Kris Peeters en Wouter Beke.Beeld Joel Hoylaerts / Photonews
  39. Wat is uw mening over de verkiezingsuitslag? Vertel het ons hier

    Wat is uw mening over deze verkiezingen? Welk resultaat heeft u verrast, en waarom? Welke partijen wil u in de regering? Laat het ons hier weten, en wie weet verschijnt uw reactie morgen in de krant of op demorgen.be.

  40. Ridouani: 'Het ontbreekt progressieve partijen in Vlaanderen aan verbindend verhaal'

    "Het ontbreekt de progressieve partijen in Vlaanderen aan een verbindend verhaal." Dat stelt Mohamed Ridouani, Leuvens burgemeester en lijstduwer voor de sp.a-Kamerlijst in Vlaams-Brabant, in reactie op het feit dat de progressieve partijen het tijdens deze stembusgang in Vlaanderen globaal gezien niet goed gedaan hebben. "In landen waar progressieve partijen het wel goed doen zien we dat ze wel een dergelijk verbindend verhaal hebben gecombineerd met een sterk leiderschap", aldus Ridouani.

    De Leuvense burgemeester zegt voorts zeer triest te zijn over de electorale overwinning van het Vlaams Belang tijdens deze verkiezingen. "Deze duidelijke ruk naar rechts is een overwinning van de angst en een groot verlies voor de samenleving", aldus Ridouani. 

  41. Beke: 'We zullen bescheiden zijn, maar ook verantwoordelijk als we gevraagd worden'

    "Deze uitslag noopt ons tot bescheidenheid". Zo reageert CD&V-voorzitter Wouter Beke op de uitslag van de verkiezingen. "We zullen bescheiden zijn, maar zullen ook verantwoordelijk zijn de komende dagen als we gevraagd worden".

    CD&V gaat deze verkiezingen sterk achteruit. Beke gaf in de toespraak voor zijn militanten toe teleurgesteld te zijn, maar wil niettemin nog afwachten. Een op de drie stembureaus is nog niet geteld, aldus de christendemocratische voorzitter. 

    Beeld Joel Hoylaerts / Photonews
  42. Rutten: 'Zullen nooit samenwerken met Vlaams Belang'

    Open Vld zal nooit samenwerken met Vlaams Belang, zegt partijvoorzitter Gwendolyn Rutten. 

    De forse verkiezingsoverwinning van Vlaams Belang verleidde een aantal Open Vld'ers, onder wie Kamerlid Luk Van Biesen, om het cordon sanitaire tegen het Vlaams Belang in vraag te stellen. Maar partijvoorzitster Gwendolyn Rutten zet de puntjes op de i. Haar partij zal nooit samenwerken met het Vlaams Belang. "Wij moeten respect hebben voor de uitslag. Maar we zullen nooit samenwerken met het Vlaams Belang".

    "We zullen nooit met hen samenwerken omdat onze waarden haaks staan op elkaar", aldus Rutten. "We zullen blijven vechten voor een land dat werkt. De belangrijkste taak is dat we stap voor stap mensen opnieuw laten geloven in de politiek, dat we vertrouwen herwinnen. We moeten dat doen vanuit de liberale waarden die we meer dan ooit zullen verdedigen", aldus Rutten. 

    Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten.Beeld BELGA
  43. CD&V-Burgemeester Ham wil af van partijvoorzitter Wouter Beke en van het cordon sanitaire

    Volgens Dirk De Vis (CD&V), burgemeester van de Limburgse gemeente Ham, wordt het tijd dat Wouter Beke als partijvoorzitter opstapt. Ook het cordon sanitaire rond het Vlaams Belang moet voor De Vis worden opgedoekt. Dat schrijft Het Belang van Limburg. "We hebben iemand met een meer uitgesproken profiel nodig, want de mensen willen meer duidelijkheid", zegt De Vis.

    "Ik stel vast dat wij de laatste verkiezingen nooit bij de winnaars zijn geweest, dus is het goed om iemand anders aan het stuur te krijgen. Wouter is een verstandige man en een goede schipper, maar als stuurman heeft hij de windrichting niet aangevoeld", zegt De Vis. "We moeten kijken wie het stuur moet overnemen en meer voeling heeft met de gang van zaken. Het is hoog tijd dat we ons daarover bezinnen."

    Ook het cordon sanitaire is volgens De Vis voorbijgestreefd. "Als zoveel mensen in Vlaanderen voor Vlaams Belang en N-VA stemmen, dan is het duidelijk dat dat de wil van de bevolking is. Dat mag je niet naast u neerleggen en denken dat het volk het niet begrepen heeft. De grootste partijen moeten dan maar een regering vormen", stelt De Vis. "Het cordon sanitaire is ook de facto al opgedoekt, want N-VA heeft heel wat punten overgenomen. Laat Vlaams Belang maar eens besturen en dan zullen we zien wat ervan komt. Voor het overgrote deel van de beslissingen zullen ze zich ook moeten neerleggen bij wat al bestaat."

  44. ‘Tweede winnaar’ PVDA breekt door in Kamer én Vlaams Parlement

    De Partij van de Arbeid (PVDA) is de tweede winnaar op deze nieuwe zwarte zondag. De radicaal-linksen verdubbelen zowat hun score en springen over de kiesdrempel. Voor het eerst stuurt de partij Vlaamse verkozenen naar zowel het federaal als Vlaams Parlement: drie in Vlaanderen, vier in de Kamer.

    Beeld BELGA
  45. Frankrijk: Marine Le Pen verslaat Emmanuel Macron

    Rassemblement National (RN), de partij van de eurosceptische Marine Le Pen, wint de Europese verkiezingen van de beweging van de pro-Europese president Emmanuel Macron in Frankrijk.

    Volgens de exitpoll van Ipsos behaalt Le Pen 23,2 procent van de stemmen tegen 21,9 procent voor Macron. Volgens andere peilingen haalt RN 24 procent tegen Macron tussen 22 en 23. De groenen boeken winst en komen naar verwachting uit rond 12 procent.

    De opkomst in Frankrijk lag met 50,5 procent veel hoger dan in 2014, toen 35,07 procent van de stemgerechtigden kwam opdagen.

    Ook in Frankrijk zet extreemrechts een goed verkiezingsresultaat neer.Beeld AFP
  46. De Wever nodigt ook Vlaams Belang uit

    De Wever nodigt ook Vlaams Belang uit voor Vlaamse coalitiegesprekken, net zoals hij dat in oktober na de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen deed.

    Beeld Photo News
  47. De Wever: 'Geen regering zonder Vlaamse meerderheid'

    De Wever zal, als grootste partij, het initiatief nemen om alle Vlaamse partijen uit te nodigen voor gesprekken over de Vlaamse regering. Op federaal niveau wacht hij het initiatief van de koning af. De Wever benadrukt wel dat er geen regering kan worden gevormd zonder meerderheid in Vlaanderen.

  48. De Wever: 'Vlaanderen kiest Vlaams-nationaal'

    N-VA-voorzitter Bart De Wever erkent de nederlaag van zijn partij, maar voegt eraan toe dat zijn partij duidelijk de grootste van Vlaanderen blijft. "Vlaanderen kiest Vlaams-nationaal", benadrukt De Wever. 


  49. Rood bloedt verder leeg: waar liep het mis voor sp.a?

    Dat het wel zou meevallen, dachten de socialisten vanmiddag nog. De stabiele campagne had hen moed gegeven. Intussen is duidelijk dat die hoop ijdel was: sp.a verkent zowel bij de Vlaamse als federale verkiezingen alweer historische diepten.

    Beeld Stefaan Temmerman
  50. Een Vlaanderen dat radicaal-rechts in het bestuur zou toelaten, is een Vlaanderen dat zich internationaal en nationaal isoleert

    Hoofdredacteur Bart Eeckhout analyseert de verkiezingsuitslag.

    De Morgen-hoofdredacteur Bart Eeckhout.Beeld Eva Beeusaert
Leden van het Vlaams Belang wachten de uitslag af en vieren feest in Londerzeel.Beeld Bas Bogaerts