Direct naar artikelinhoud
Nieuws/UpdateWielrennen

Oud-wielrenner Steven de Jongh na uren langs de weg gevonden door helikopter

Oud-wielrenner Steven de Jongh (44) is maandag door een helikopter bewusteloos langs de weg gevonden in de buurt van het Noord-Spaanse Girona. De Spaanse politie was een zoektocht begonnen naar de ploegleider van Trek-Segafredo nadat hij niet was teruggekeerd na een trainingsrit. 

Steven de JonghBeeld Klaas Jan van der Weij/de Volkskrant

De Jongh werd naar het ziekenhuis gebracht en kwam daar weer bij bewustzijn, schrijft Trek-Segafredo op Twitter. ‘Op dit moment vragen we vriendelijk om de privacy van zijn vrouw en familie te respecteren. Het team laat weten als er meer te melden is’, aldus de leiding van de ploeg. Een lokaal radiostation meldde eerder dat hij meerdere breuken zou hebben opgelopen, maar dat blijkt mee te vallen. Wel heeft hij een zware hersenschudding. 

Op de app Strava, waar wielrenners hun routes uploaden en vergelijken, was te zien dat het gps-signaal van De Jongh na zo’n twee uur fietsen was weggevallen. Hij leek al op de weg naar huis. Op de plek waar het signaal ophield, begon de politie met zoeken naar de Nederlander, die in de teamkleding van zijn ploeg op pad was gegaan. 

De rit van Steven de Jongh op Strava.

Renee Meijer, de vrouw van De Jongh, vroeg ’s middags via Twitter al om hulp. Er werd ook een zoektocht gestart naar andere renners, die volgens Strava in de buurt moesten zijn geweest van de plek waar De Jonghs telefoon het signaal verloor. In haar laatste tweet bedankt Meijer de mensen voor de hulp. ‘Een helikopter heeft Steven gevonden. Hij ademt en heeft een hartslag.’

De oorzaak van de val in het ravijn is nog niet bekend. Het onderzoek van de politie loopt nog, aldus Trek. De lokale radiozender SER Girona meldt dat er aanwijzingen zijn dat De Jongh plotseling is gestopt. 'De politie onderzoekt of er misschien een chauffeur is geweest die hem heeft aangereden en bewusteloos heeft achtergelaten daar op de weg tussen Cologne en La Bisbal.’

Twitter bericht wordt geladen...

De Jongh is sinds 2016 ploegleider bij Trek, de ploeg van Bauke Mollema. Daarvoor was hij ook nog ploegleider bij Tinkoff-Saxo en Sky. Bij die laatste ploeg moest hij vertrekken nadat hij in 2012 bekende tijdens zijn carrière doping te hebben gebruikt. Bij Tinkoff-Saxo won hij in 2015 met Alberto Contador de Giro d’Italia.

Als wielrenner reed hij voor onder andere TVM, Rabobank en Quick-Step. Zijn belangrijkste overwinningen behaalde hij in Belgische eendagskoersen: in 2003 won hij de E3 Prijs, in 2004 en 2008 Kuurne-Brussel-Kuurne.