Luister naar

Royalty: Royals op reis

Nieuws
Wat speelt er in de wereld van kronen, werkbezoeken en staatsbanketten? Vandaag: weer een koninklijk huwelijk in Engeland, het land waar de Oranjes binnenkort op bliksembezoek gaan.
Tirza van der Graaf
maandag 15 oktober 2018 om 03:00
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima met koningin Elizabeth tijdens het kennismakingsbezoek in 2013.
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima met koningin Elizabeth tijdens het kennismakingsbezoek in 2013. ap / Steve Parsons

In het Verenigd Koninkrijk werd vorige week het huwelijk van prins Harry en Meghan Markle bijna herbeleefd: prinses Eugenie, de dochter van prins Andrew en Sarah Ferguson en haar verloofde Jack Brooksbank trouwden namelijk ook in Windsor, in de kapel van St. George. Daar is van tevoren in Engeland nogal wat over gediscussieerd. Want net als de hertog en hertogin van Sussex maakten Eugenie en Jack na afloop van de dienst ook een rijtoer door Windsor – zij het veel korter – en nodigden ze burgers uit die de dienst vlak bij de kerk op een tv-scherm konden volgen. Dat leek allemaal wel erg op het huwelijk van neef Harry, en dat terwijl Eugenie toch een minder belangrijke royal is, zo was de tendens.

Maar dat was niet het enige, ook de kosten werden bekritiseerd. Want ook al was van tevoren al bekend dat de familie van het koppel het huwelijk zou betalen, dat gold niet voor de beveiliging. Alle politiemensen bij de kerk en andere security (naar verluidt zo’n 2 miljoen pond), dát zou op rekening van de belastingbetaler zijn. En dan was er ook het feit dat de BBC het huwelijk niet live wilde uitzenden. Prins Andrew zou zelfs zijn contacten bij de BBC hebben aangeboord om hen over te halen, zonder resultaat. De televisiemakers zouden te bang zijn geweest dat er niet genoeg mensen zouden gaan kijken. Het was uiteindelijk de commerciële zender ITV die zich als vrijwilliger opwierp om het huwelijk in een speciale uitzending van een ochtendprogramma toch te verslaan. Extra leuk voor degenen die niet wilden missen hoe onder meer prins George en prinses Charlotte, de kinderen van prins William en zijn vrouw Catherine, optraden als bruidskinderen.

brexit

Waren de Oranjes afgelopen week op werkbezoek in Duitsland, het paar kan ook alweer vooruit kijken naar een volgende reis: het staatsbezoek naar Engeland. Sinds het kennismakingsbezoek na de inhuldiging brengen koning Willem-Alexander en koningin Máxima voor het eerst een officieel staatsbezoek aan het land. Van tevoren sprak de koning zich in een gesprek met Britse journalisten op Paleis Noordeinde al uit over een thema dat ook tijdens het bezoek een rol zal spelen: de brexit. De Britse pers schreef dat de koning zei dat hij het betreurde dat de Britten hadden gekozen voor het uittreden uit de EU, maar dat hij hun keuze wel respecteerde. Op het eerste gezicht opmerkelijk, omdat de koning zich bijna nooit uitlaat over politiek. Maar in 2016 (een maand voor het referendum) zei de koning tijdens een toespraak in het Europees Parlement ook al dat hij vond dat het Verenigd Koninkrijk in de EU moest blijven. Bovendien was het opmerkelijker geweest als de koning het tegenovergestelde had gezegd, omdat dit in strijd zou zijn geweest met het regeringsbeleid. De koning gaf dan ook aan dat hij achter het standpunt van Michael Barnier, de brexit-onderhandelaar van de EU stond.

Tijdens het bliksembezoek gaat het koningspaar Nederlanders die in Engeland wonen ontmoeten, onder meer over de gevolgen van deze brexit. Verder is het duidelijk dat het paar niet met koningin Elizabeth, maar vooral met haar familieleden op stap gaat. Wel ontvangt zij Willem-Alexander en Máxima, en zwaait ze hen aan het einde ook weer uit.


15 oktober: Koning Willem-Alexander en koningin Máxima ontvangen de Chinese premier Li Keqiang op Paleis Noordeinde. De premier is drie dagen in Nederland.

23 oktober: Prinses Margriet is in Den Haag aanwezig bij The Union President’s Centennial Dinner.

23-24 oktober: Staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.

'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’

Twee van de initiatiefnemers: Femmetje de Wind en Huub Stapel.

'Allemaal een oranje keppel, op Koningsdag!' BN-ers komen in actie tegen golf van antisemitisme

De Joodse gemeenschap een hart onder de riem steken en de zwijgende meerderheid een stem geven, dat is het doel van 'Wij zijn allemaal oranje', een actie die plaatsvindt op Koningsdag.