Direct naar artikelinhoud
Rusland

Russen beginnen cocktailbar in berucht dopinglab: "Mag ik een Meldonium en een B-staal?"

Zeg 'meldonium' en er verschijnt een glas met absint en Red Bull op de bar. (Foto ter illustratie.)Beeld Colourbox

In het beruchte dopinglaboratorium van Sotsji zijn Russen een nieuw handeltje begonnen: de verkoop van alcoholische cocktails. Op het menu staat onder meer de B-staal, een shotje van sambuca, tequila en tabasco voor 320 roebel (4,60 euro).

Dopingcontroleurs kennen de B-staal als het tweede urinemonster dat ze afnemen bij sporters om de uitslag van de A-staal te controleren. Agenten van de Russische geheime dienst moeten zich de B-stalen herinneren als de urinemonsters die ze in Sotsji manipuleerden tijdens de Winterspelen van 2014.

Zo verhulden ze een grootschalig staatsdopingprogramma onder coördinatie van voormalig laboratoriumdirecteur Grigori Rodtsjenkov. Die schreef naar eigen zeggen honderden Russische sporters verboden middelen voor in zijn eigen mixdrankjes: doping met Chivas voor mannen en doping met vermout voor vrouwen.

"Verhaal levend houden"

Als je nu in Rodtsjenkovs voormalige laboratoriumruimte een dopingterm laat vallen, krijg je een cocktail voorgeschoteld. Zeg 'meldonium' (het middel dat de Russische toptennisser Maria Sjarapova een schorsing van 15 maanden opleverde) en er verschijnt een glas met absint en Red Bull op de bar.

Gastrobar La Punto zit op de begane grond van het gebouw, vlak bij de kamer waar in het holst van de nacht dopingstalen naar buiten gesmokkeld werden via een gat in de muur, aldus onderzoekers van antidopingagentschap Wada. Bedrijfsleider Jelena Djatlova vertelde aan journalisten van persbureau AP waarom ze de B-staal en Meldonium op het menu zette. "We willen het verhaal van dit gebouw in leven houden. Het draait om geschiedenis."

De cocktailbar bevindt zich op de onderste verdieping van dit voormalige dopinglab, waar voorheen de dopingstalen naar buiten werden gesmokkeld.Beeld ap

Meeliften

Door het hele land proberen Russen een slaatje te slaan uit de controversiële politieke reputatie van hun land. In Moskou kun je voetbal kijken in Sportcafé Doping. Op vliegvelden zijn T-shirts te koop met de gewapende groene mannetjes die de Krim innamen met het opschrift 'Wij zijn beleefde mensen'. En in 2014 opende The Sanctions Bar in Moskou, kort na het begin van een sanctieoorlog tussen het Westen en Rusland. De decoratie aan de muren: afbeeldingen van oud-president Obama met rode strepen erdoor.