Direct naar artikelinhoud
Media

Nederlandse controversiële weblog GeenStijl gaat definitief onafhankelijk verder

Nederlandse controversiële weblog GeenStijl gaat definitief onafhankelijk verder
Beeld ANP XTRA

De Nederlandse en vaak controversiële weblog GeenStijl heeft bekendgemaakt definitief als zelfstandig bedrijf verder te gaan. Hoofdredacteur Marck Burema en adjunct Bart Nijman worden vanaf 1 november de nieuwe aandeelhouders van de weblog. Ook de vier overige redacteuren en een moderator maken de overstap naar het nieuwe bedrijf.

Vandaag is Mediahuis, uitgever van onder andere De Standaard en Het Nieuwsblad, eigenaar van de Nederlandse site, maar het bedrijf wil de site al langer van de hand doen. Een overname door een andere uitgever was voor de hoofdredactie echter geen optie. Volgens de nieuwe aandeelhouders wilde Mediahuis sinds dit voorjaar van GeenStijl af wegens een "onherstelbare ontwrichting in de relatiesfeer". Zelf gaf Mediahuis al aan dat het te maken had met de toon en inhoud van de stukken, waardoor GeenStijl vaak in opspraak is. 

Lees ook: Vrouwenhaat en rechtse praat: het succesrecept van de Nederlandse ‘relsite’ GeenStijl

GeenStijl is in zijn vijftienjarige bestaan meermaals in opspraak geraakt. In mei 2017 riepen ruim honderd vrouwen uit de media adverteerders op het weblog te boycotten vanwege seksistische teksten. Mede daardoor zou GeenStijl minder waard zijn geworden. 

Adjunct-hoofdredacteur Bart Nijman wil niet zeggen hoeveel geld gemoeid is met  de overname, maar de Nederlandse mediawebsite Villamedia schreef eerder deze maand dat er niets wordt betaald. Er zou zelfs een bedrag worden gegeven aan de hoofdredactie voor de overbrugging van de eerste periode.